Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

"Protumjere"

Fotografi često muku muče s raznim dosadnjakovićima, uglavnom u vidu samozvanih redara, ljudi "koji se ne vole slikat" i sličnih "šuša" koje ih namjerno ometaju u poslu, ili pozivaju na odgovornost. Naravno, kako se ovi rado lijepe za fotografe gotovo poput muha na izmet, čak i kada fotografi ne snimanju u njihovom smjeru nego nešto sasvim deseto, postavlja se pitanje kako ih se efikasno otarasiti. Postoje određene metode, odnosno "protumjere" za takve naporne i dosadne persone.

Jedna od najboljih protumjera svakako je - ignoriranje. Ponašanje bez ikakve reakcije na galamu i prozivke dotičnih osoba. Ponekad je to sasvim dovoljno. No ponekad, nažalost, nije...

S obzirom da se vrlo često radi o popriličnim budalama (bilo kompleksašima, muljatorima, ili raznim paranoicima), treba izbjegavati ulaske bilo kakvue dulje i dublje rasprave, ili neka pretjerana "opravdavanja" pred dotičnima. Ako im se već mora nešto reći, najbolje ih je u startu "otpiliti", a za tu svrhu je najbolje u što manje riječi reći što više (otprilike u maniri tzv. Lakonske fraze). Ironija, sarkazam, cinizam, ili pak davanje direktnog protupitanja kao odgovora na njihovo pitanje, mogu sasvim dobro poslužiti u situacijama kada ignoriranje ne upali, ili pak nije opcija.

Evo samo nekoliko mogućih primjera:

- "Tko ti je dao dozvolu da slikaš?"
- "A tko je tebi tebi dao dozvolu da ispituješ ljude?"

- "Idite negdje drugdje slikati!"
- "Od kad ste mi vi šef?"

- "Mene ne smiješ snimati!"
- "Onda mi se makni iz kadra."

- "Što ju/ga snimaš?"
- "Ste mu/joj vi advokat?"

i tome slično...

Tu su naravno i situacije kada "dežurni redar" misli da je "netko i nešto" pa uputi ono famozno pitanje tipično za prepotentne ljude:

- "Jel ti znaš tko sam ja!?"
- "Ak vi to ne znate, kak bi ja to trebao znati?"

Inače, u situaciji kada je i više nego očito da snimatelj nešto snima, a netko mu "uleti" sa pitanjem "da li snima"...:

- "Snimaš?"
- "Ne! Cijepam drva*!"
[* ili bilo koja druga radnja koja nema veze s fotografijom]

Post je objavljen 20.09.2016. u 22:30 sati.