Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Cirkus oko snimanja glasačkih listića

Mediji zadnjih dana, u maniri pravog medijskog cirkusa, bruje o tome kako je aktualna predsjednica "uhvaćena" kako je mobitelom fotografira glasački listić.

Predsjednica mobitelom fotografirala glasački listić

Iz nekog razloga DIP je na ovim izborima odlučio "zabraniti" fotografiranje glasačkih listića. Zašto? Ništa konkretno se ne navodi (konkretni razlozi zabrane), već samo nešto neodređeno u smislu da je to "neprimjereno" i "u suprotnostima s pravilima ponašanja na biralištima."

Zanimljivo je da na prijašnjim izborima nije bilo takvih upozorenja, preporuka, zabrana ili što bi to već trebalo biti.

Isto tako, očito je nekome promaklo to da se prethodnih godina već događalo da su nakon izbora objavljivane fotografije glasačkih listića, i to uglavnom onih nevažećih - od onih gdje su pojedinci dopsivali svoje kandidate (uključujući i imaginarne, animirane likove, filmske junake idr.), preko toga da su na glasačke listiće pisali razne poruke naciji i političarima, pa do crteža penisa raznih oblika i veličina, i slične "ikonografije"...

Ako je poanta te preporuke, zabrane ili što to već je, u nekakvom sprečavanju narušavanja tajnosti glasovanja, ono je već ionako jasno definirano kao kazneno djelo (prema čl. 336. aktualnog kaznenog zakona), ali se ono može počiniti samo tako da netko nekom spravom za snimanje, bio to mobitel ili fotoaparat bilo koje vrste, mimo paravana koji osigurava tajnost glasanja, snimi tuđi glasački listić sa zaokruženim brojem kandidacijske liste ili brojem kandidata i to negdje objavi. A upravo to je de facto učinio snimatelj koji je "uhvatio" predsjednicu, s obzirom da se na snimci vidi gotovo pola njenog glasačkog listića...!

S druge strane, predsjednica, bez obzira na DIP-ove preporuke, zabrane, ili što to već je, nije tim snimanjem učinila ništa protuzakonito.

'Nije učinila ništa protuzakonito' Predsjedničin glasnogovornik pojasnio njezino snimanje glasačkog listića mobitelom

Post je objavljen 12.09.2016. u 19:12 sati.