Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Bez sufliranja, molim...!

Sufliranje, a što u doslovnom prijevodu znači "šaptanje", svodi se na upućivanje savjeta, uputa i raznih drugih opaski, najčešće nekome tko ih uopće koje nije tražio. Obično ljudi koji imaju opsesivnu sklonost sufliranju najčešće nisu svjesne da time uopće ne pomažu, već naprotiv, najčešće samo odmažu, smetaju i kvare koncentraciju osobi koja nešto radi.

Tko god da je ikada vozio automobil, sigurno je barem jednom doživio to da mu suvozač ili netko sa zadnjeg sjedala tokom vožnje "suflira", tj. daje "upute" kako da vozi, gdje da skrene, gdje i kako da se parkira, ili pak krizizira način vožnje, stanje automobila itd. Opaske tipa: "Zašto nisi tu skrenuo?", "Joj gle tamo ti je slobodan parking!", "Ajme kak to voziš"... i tome slično.

Takva slična pojava sufliranja postoji i u fotografiji.

To su one situacije kada netko fotografu koji negdje nešto snima, bez da ga je fotograf to tražio, daje "pametne savjete" kako i što (ne)bi trebalo snimat. Bilo da te "upute" dolaze od osobe koja se nalazi u kadru, bilo da se radi nekom promatraču koji stoji sa strane. "E, daj pazi da me cijelu uhvatiš u kadar!", "Snimaj me samo iz lijevog profila", "Što snimaš ovo, daj snimaj ono!", "Kakva ti je to kamera, ti msiliš s time našto snimiti?" i tome slično...

Uglavnom, vrlo iritantna pojava.



Post je objavljen 11.09.2016. u 13:25 sati.