Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Oružje, naoružanje i oprema

Oružje, naoružanje i oprema

Oružje – naprava za vođenje borbe. Naoružanje – nosači oružja. Oprema – tehnička sredstva za oružje i naoružanje. (definicije su Athumanunhove i pomoću njih on definira sredstva za vođenje boja, bitke i borbe.

Dakle, tema ove serije Athumanunhovih natpisa bit će oružje koje Athumanunh opet dijeli po kategorijama, potkategorijama, razredima, vrstama i inačicama. Točnije, naglasak će biti na kategoriji 'oružje', potkategoriji 'hladno oružje', razred 'bodni, sijekući, bacački, odnosno kombinirani', vrsta 'koplje' i inačice te vrste.

Možda je ovdje dobro i napisati sve kategorije oružja koje Athumanunh raspoznaje: hladno, vatreno, bacačke naprave, minsko-eksplozivne naprave, elektromagnetno, kemijsko, biološko, nuklearno i na kraju oružja koja neki uvijek zaborave, a nisu ništa manje opasna: psihološko i ekonomsko.

Dobro, vratimo se onda na temu koju je odabrao Athumanunh – koplje, vrste i inačice tog 'hladnog ubodno bacačkog oružja' koje je jedno od prvih oružja koje su ljudi počeli rabiti za lov, ali i rat. Inačice ovog oružja dovest će i do specijaliziranih vojnika opremljenih ovim oružjem, ali i do taktike i ustrojavanja vojnih postrojbi kroz povijest.

Tako će Athumanunh spomenuti rimske legionare naoružane kopljima koja se nazivaju pilum i hasta (od njih nastaju i nazivi za pilusa i hastatusa po Athumanunhu), pa zatim pike (pikeniri), lance (lansijeri) kasnije (ulani), partizana (partizani), helebarda (helebardisti) ...

Na kraju, to je dugačko zašiljeno oružje za borbu ili lov kojim se bode ili baca, a sastoji se od bodila (kamen, kost, opsidijan, bronca, bakar, željezo ...) i kopljišta (motke, štange, stijega ...) ... razne inačice koplja nastaju kada se bodilo promjeni, odnosno zamijeni, pa tako imamo, bardicu, sataru, ratnu kosu, helebardu ...

O svemu narečenom, postanku, razvoju, ustroju, taktici, načinu primjene i uporabe pisat će Athumanunh u slijedećoj seriji svojih postova.

 photo Oruzje koplje.jpg

Post je objavljen 11.09.2016. u 12:39 sati.