Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikiplan

Marketing

80. OSLOBOĐENJE - GRANICA

"Zaobiđi ga, na granici nema nikoga", naredi Norman.
Enc lagano nagazi gas, uđe u potpuno praznu traku suprotnog smjera, polako zaobiđe terenac i krene prema graničnim kućicama.
Iz skrovišta u žbunju izroni Cloweinijska uniforma s pripadajućom kapicom i zamahne stop-lizalicom nekih pedesetak metara od granice.
Enc zaustavi.
Mlađahni policajac s neskrivenim užitkom ispiše kaznu i pristojno nas zamoli da se vratimo u kolonu. Enc pri povratku prokomentira njegov zluradi smiješak i doda sočnu opasku o Cloweinijcima, ne bi li obradovao Normana i dokazao se kao punokrvni Cravat.
"Kako te nije sram tako govoriti protiv svojih?" spusti Norman prezirno.
Vozač zaglavljenog terenca izađe i zamoli policajca za pomoć. Uniformirani cestopazitelj dobro odmjeri čovjeka.
"Morate pričekati", kaže mu na otočkom.
"Pričekati?" odvrati vozač.
"O, da", potvrdi policajac i dojavi kolegi u skrivenom patrolnom vozilu neka pozove Cloweinijsku državnu cestovnu službu.
"Mogu vam preporučiti smještaj", nastavi policajac.
"Smještaj?"
"Nećete valjda spavati na cesti u vozilu iznad rupe?"
Prepoznajem vozača. Bio je govornik na konferenciji. Nismo se upoznali, niti sam slušao što je govorio, ali sjećam se fotografije iz brošure s popisom uzvanika.
"G. Danton se zove", kaže Pero kao da mi je pročitao misli.
Žena iskoči iz terenca.
"Zašto nam niste pomogli odmah čim ste vidjeli da smo zaglavili u prokletoj rupi koja se otvorila pred nama?" agresivno upita policajca i zagrize komad sarme.
"Gospođo, umirite se", mirno će policajac.
"Gospodična."
"Gospodična, mi to ovdje tako ne rješavamo. Imamo precizne protokole. Da smo vam odmah priskočili u pomoć, propustili bismo izvrsnu priliku za naplatiti kaznu vozilu iza vas", objasni policajac uz ponosni smiješak.
"Nije nam potreban smještaj", odvrati ona i prezrivo ispusti sarmu pred njegove čizme, obriše debele prste o terenac, opsuje na bradaškom, uđe u nakošeno vozilo i zalupi vratima.
Policajac se zamisli gledajući ogrizak pod svojim nogama, u glavi zavrti film mogućih opcija kažnjavanja za to zlodjelo, ali ništa mu ne padne na pamet pa ga minucioznim trzajem odgurne s ceste.

Post je objavljen 11.09.2016. u 09:39 sati.