Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

HDZ je pet godina odbijao jednoj ulici u Vrgorcu dati ime Vrgoračke satnije, a sad s istim prijedlogom pritišće gradsku vlast!



Braniteljske udruge sklopile su koaliciju s lokalnim HDZ-om u cilju slabljenja legalno izabrane gradske vlasti u Vrgorcu. Samo se takav zaključak može donijeti nakon što su HVIDR-a i Udruga 4. gardijske brigade Vrgorac odlučile u poznatom SUBNOR-ovskom stilu, pritiscima temeljenima na evokaciji borbe za neovisnost utjecati na lokalnu vlast da donose odluke kakve oni žele po pitanju imenovanja parka, a evo sada pripremaju i druge akcije poput peticija i slično. Braniteljske udruge su još jednom, pod tko zna koji put, dopustile da ih se uvuče u HDZ-ovo demagoško kolo i isturi pred HDZ-ove političke suparnike da u njihovo ime vode političke ratove zbog nečega što je upravo najmilija stranka zakuhala. A sve ovo se zapravo događa kako bi se skrila činjenica da od dana kada je izgubio vlast, HDZ Vrgorac nije dao niti jedan jedini prijedlog za boljitak građana Vrgorca, ali zato je novoj vlasti ostavio gotovo 18 milijuna kuna duga, praznu gradsku blagajnu, do neprepoznatljivosti narušene gradske ustanove i tvrtke i podijeljen grad. Umjesto da se bore za budućnost svoje djece, braniteljske udruge su odlučile svoju energiju uložiti samo za potrebe HDZ-a.

Da je tome tako dokazuje činjenica da sam od 2010. godine naovamo – a potaknut upravo žalbama branitelja na njihovim brojnim okupljanjima koje sam novinarski pratio – u više navrata dao na protokol bivše HDZ-ove gradske uprave prijedlog da jedna ulica u Vrgorcu ponese ime „Vrgoračke satnije“. Dajući taj prijedlog, argumentirao sam ga slijedećim riječima (citat): „28. lipnja 1991. godine formirana je Samostalna Vrgoračka satnija. Prva akcija Satnije dogodila se na dubrovačkom bojištu tijekom druge polovice listopada 1991. godine u akciji „Slano“ na području Visočani – Lisac. Prvog studenog 1991. godine Samostalna Vrgoračka satnija sa 76 ljudi i kompletnim naoružanjem priključila se Četvrtoj brigadi, i to kao 3. satnija 4. bojne. Ratni put satnije vodio je njezine pripadnike preko Drniškog, Stonskog, Zadarskog, Čitlučkog i Dubrovačkog bojišta. Tijekom studenog i prosinca 1992. godine dolazi do preustroja Četvrte gardijske brigade i pripadnici Vrgoračke satnije ulaze u druge komponente brigade gdje su mnogi dočekali kraj rata. Tijekom Domovinskog rata poginula su tri pripadnika Satnije: Robert Grizelj, Ante Gašpar i Ljubomir Erceg. U skladu sa navedenim, predlažem da jedna ulica u Vrgorcu dobije ime – Ulica Vrgoračke satnije – vojne postrojbe iz Domovinskog rata“.

Prijedlog sam podnio imajući na umu da njime objedinjujem povijest Domovinskog rata, povijest Vrgorca, domoljublje i lokalpatriotizam, jer jedni bez drugih, bar po mom poimanju svijeta, ne idu. Iako sam prijedlog poslao nekoliko puta na protokol Gradskog vijeća i javno preko Vrgoračkih novina (štoviše, ovaj apel za ulicom Vrgoračke satnije objavljen je na naslovnici 10. broja Vrgoračkih novina u prosincu 2009. godine), drugih medija i društvenih mreža s njime upoznao javnost, bivša HDZ-ova gradska uprava odbijala je o njemu uopće i raspravljati. Tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso nikada ovaj prijedlog nije stavio na raspravu, pa ni u mandatu kada je vijećnik HDZ-a bio upravo predsjednik HVIDR-e Ante Šalinović. Ništa ovdje ne govorim napamet, papiri iz moje privatne arhive koje upravo listam govore umjesto mene.

Za one koji dakle ne znaju, 3. satnija 4. bojne 4. gardijske brigade po kojoj je HDZ htio nazvati park je upravo Vrgoračka satnija za koju sam predložio da ponese ime jedne ulice ili trga u Vrgorcu!

Imajući svoje iskustvo na pameti, postavljam pitanje braniteljskim udrugama zbog čega tada otvoreno nisu pozvali gradsku vlast da se moj prijedlog podrži i da se o njemu makar raspravlja? Valjda to nije bilo oportuno jer je prijedlog došao od mene koji nisam htio plesati u HDZ-ovom kolu, a braniteljske udruge, poglavito HVIDR-a, nikada nisu željele ići uz dlaku HDZ-ovoj vlasti, ali zato su spremne udarati na gradsku upravu koju podržava NLM, SDP i HNS. Meni je to ponašanje licemjerno i politikantsko i smatrat ću ga takvim dok mi se osobno ne ispričaju što me nisu podržali kad sam, vodeći se upravo željama branitelja, dao prijedlog da jedna ulica ponese ime Vrgoračke satnije, i s tim prijedlogom ostao sam na vjetrometini, u vremenima kada je HDZ kontrolirao sve, od gradske uprave, do mjesnih odbora, KUD-ova i braniteljskih udruga.

Na kraju, kako bih želio biti konstruktivan, želim napomenuti da HDZ Vrgorac nije predložio da se Park nazove po 4. gardijskoj brigadi, već po 3. satniji 4. bojne 4. gardijske brigade. Osim što je vladajuća većina odbila prijedlog pod obrazloženjem da je politikantski, jedan dobar dio vijećnika je naglasio da je prijedlog loš zbog predugog imena. Eh, da su HDZ-ovci barem sjetili da je to zapravo Vrgoračka satnija, ali im nije imao tko reći. Također, od silnog HDZ-ovskog bukanja potpuno se zanemario, po meni, sasvim korektan prijedlog SDP-a da gradska uprava uloži novac u projekt uređenja parka, da se označe pojedine staze i nazovu po velikanima hrvatske i vrgorske povijesti (pa i Vrgoračkoj satniji) uz praktične i decentne ploče koje ne bi narušavale zaštitu parka, a istovremeno bi posjetitelje informirale po kome svaka staza ili perivoj nosi ime. Bio bi to svojevrstan prostor sjećanja na vrgorsku i hrvatsku povijest. Spreman sam u takav projekt uložiti svoje slobodno vrijeme i bogato povijesno znanje u bilo kojem njegovom aspektu, od pomaganja pisanja sadržaja tih info-ploča do uzimanje kosora u ruke i čišćenja drače. Braniteljske udruge, umjesto da budu destruktivne poput HDZ-a koji je ovaj grad doveo do bankrota, mogle bi biti konstruktivne i putem svojim veza i kanala pomoći gradskim vlastima da se ovakav projekt provede i da se taj prostor konačno uredi. Gospodo, na vama je red, a ja sam spreman pomoći. Sumnjam da bi gradonačelnik Pranić tako nešto odbio.

Branko Radonić,
od HDZ-a višestruko odbijani predlagatelj imenovanja Ulice Vrgoračke satnije (2010.-2015.)
Vrgorac, 8. rujna 2016. godine

Post je objavljen 09.09.2016. u 21:49 sati.