Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Pitanje fotografskog stila

Jedna stvar koja karakterizira svakog ozbiljnijeg fotografa je vlastiti fotografski stil.

Ono što karakterizira nečiji fotografski stil su izbor fotografskog žanra (odnosno izbor motiva koji prevladavaju na fotografijama), tehnikea snimanja (vrsta aparata, odnosno medij na koji se snima) i završna obrada i prezentacija fotografije (kolor, c/b, kontrast...itd).

No što se tiče samog razvijanja vlastitog fotografskog stila, tu generalno postoje dva smjera, odnsono

moglo bi se reći, dvije vrste fotografa...:

1. Fotografi koji pokušavaju razviti vlastiti stil

Postoje fotografi koji pokušavaju "na silu" stvoriti i progurati svoj vlastiti "originalni" fotografski stil. No takvo "izmišljanje vlastitog stila" odnosno "potreba da se po svaku cijenu bude originalan" zna zapravo biti dvosjekli mač - s jedne strane, može doista značiti nekakvu originalnost, no s druge strane lako se može dogoditi da rezultira katastrofom. Često se i događa, da nadobudni fotografi misleći da su razvili svoj jedinstveni i neponovljivi fotografski izričaj zapravo zaglibe u nekakvim "konceptima" koji se na kraju svedu na jako malo (loših ili jedva prosječnih) fotografija i jako puno (često teško razumljivog ili posve nesuvislog) teksta koji bi trebao publici objasniti "što je autor zapravo fotografijom htio reći".

Štoviše, u ovu zamku često znaju upasti čak i akademski obrazovani fotografi, koji samo na račun svoga obrazovanja umisle da su ne-znam-kakvi umjetnici, i da su svi njihovi radovi "ne-znam-kakva umjetnička remek-djela"...

2. Fotografi koji se oslanjaju na već postojeći stil

Fotografi kojima se jako sviđa stil nekog drugog fotografa, pa svoj rad baziraju na takvom već postojećem fotografskom stilu, često bivaju optuženi (upravo od ovih prvih, "učenih", koji nastoje biti "originalni") da "kradu", "kopiraju" ili "imitiraju" nečiji stil, i da "nisu originalni" itd... najčešće sa jedinim ciljem omalovažavanja rada i truda.

Međutim fotografi koji se oslanjaju na već postojeći stil, jednostavno nastoje biti nastavljači takvog stila odnsono "škole" fotografiranja, jednako kao što se i u drugim žanrovima umjetnosti (slikarstvu, glazbi itd.) događalo da neki umjetnik svoj stvaralački stil bazira na već nekom postojećem stilu nekog autora koji je djelovao prije njega... Štoviše, to "imitiranje" ponekad može čak rezultirati time da "imitator" svojim radom čak i nadmaši "učitelja"....

Post je objavljen 08.09.2016. u 21:36 sati.