Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Tvrtka Dr. Luigi otvara 20 radnih mjesta u prostorijama nekadašnje "Braće Rakić", ali uz uvjet - traže da grad odustane od spora za prizemlje zgrade režije u parku



Gradonačelnik Ante Pranić izvijestio je javnost kako je zaprimio pismo namjere tvrtke „Dr. Luigi“ d.o.o. koja želi u krugu bivšeg poduzeća „Braća Rakić“ započeti s proizvodnjom obuće marke dr. Luigi, jer u istoj zgradi već godinama djeluje sestrinska tvrtka „L-tex“ d.o.o. Prebacivanjem proizvodnje u Vrgorac, otvorilo bi se najmanje 20 radnih mjesta.

Rezultat je to pregovora gradonačelnika Pranića s upravom tvrtke koja je već konkretizirala svoju želju pravnim premještanjem sjedišta tvrtke „Dr. Luigi“ u Vrgorac. No, da bi se ovaj dogovor ispunio postoji uvjet vezan za sudski spor između tvrtke L-tex i Grada Vrgorca koji se tiče prizemlja zgrade bivše Režije u parku. Naime, uprava tvrtke Dr. Luigi je u svome pismu namjere navela kako ne obavlja ulaganja na područjima gdje imaju otvorene sporove s lokalnom samoupravom. Sporni prostor Režije kupila je tvrtka „Splićanka“ po temeljnom ugovoru o kupoprodaji od 15. listopada 1991. godine. Taj ugovor je sklopljen tijekom stečajnog postupka, a predmet kupoprodaje je bila sva pokretna i nepokretna imovina stečajnog dužnika DP „Braća Rakić“ Vrgorac u koji spada i spomenuta zgrada. Nakon kupoprodaje prizemlje zgrade je predano u posjed „Splićanki“ od strane stečajnog upravitelja. Zatim je Splićanka promijenila ime u „L-tex“ i nastavila sa posjedovanjem svih kupoprodajnih nekretnina. Ipak, Grad Vrgorac 1997. godine upisuje se kao vlasnik cjelokupne zgrade u Gradskom parku bez jasnog pravnog slijeda. Nastaju tužbe i pravni sporovi koji se vuku do danas.

Kako bi se spor izgladio vlasnik L-texa i Dr. Luigija predlaže sklapanje sudske nagodbe i praktički prepuštanje prizemlja Režije, a Dr. Luigi je spreman preuzeti obvezu da u vremenu od godine dana od sklapanja nagodbe, na razdoblje od minimalno dvije godine zaposli na području Grada Vrgorca najmanje 20 radnika. Kao jamstvo za izvršenje preuzete obveze zapošljavanja, tvrtka predaje adekvatni instrument plaćanja. Gradonačelnik Ante Pranić neće odluku o sudskoj nagodbi donositi sam, već ju je prepustio vijećnicima u Gradskom vijeću. Ako oni prihvate prijedlog, Vrgorac će dobiti najmanje 20 novih radnih mjesta u prostorima bivše „Braće Rakić“.

Gradonačelnik Pranić o ovom slučaju kaže slijedeće: „Ako Gradsko vijeće podrži prijedlog imamo novih 20 radnih mjesta i sve prihode od poreza. Ako ne podrži od svega ćemo imati zapušteno prizemlje u zgradi Gradskog parka, nastavak spora i praznu zgradu bivše „Braće Rakić“ bez radnika. Ja sam poduzeo kao gradonačelnik sve mjere i radnje da uvjerim poduzetnika o svim pogodnostima dolaska u Vrgorac. Nakon tri razgovora zahvaljujem na pismu namjere koje ću predati svim gradskim vijećnicima na Gradskom vijeću. Neka Gradsko vijeće odluči o zadnjem koraku“.

Post je objavljen 02.09.2016. u 16:56 sati.