Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obrucnabacvi

Marketing

"SURADNJA BIVŠIH UDBAŠKIH STRUKTURA TIJEKOM RATA S HRVATSKE I SRPSKE STRANE"

Evo dokumenata, u njima je istina o ubojstvu Mira Barešića!

Piše Ivica Neveščanin



- Evo, ovo je naša dokumentacija. Ovo su naši dokazi koji potvrđuju da je Miro Barešić ubijen u smišljenoj zavjeri od svojih suboraca, s leđa, jednim hicem, onako kako je to za "Slobodnu" ispričao njegov brat Joško. Ovdje su naši dokazi koji potkrepljuju našu kaznenu prijavu podnijetu 2012. za ratni zločin i ubojstvo Barešića protiv Tvrtka Pašalića, Antonija Lekića,Nikole Krište, Ivana Derviša i Zrinka Šarića.

Image and video hosting by TinyPic

- Ovo su naši dokazi da državni odvjetnik Ivan Galović ne govori istinu kada kaže da ne postoji osnovana sumnja da je počnjeno kazneno djelo ubojstva Mira Barešića. Ovo su naši dokazi i stavljamo ih na raspolaganju istražiteljima u svrhu dolaska do pune istine. Istine koje se mnogi još boje, jer četiri godine od podnošenja naše kaznene prijave nitko iz Državnog odvjetništva nije nas pozvao na razgovor, niti zatražio ovu dokumentaciju, iako odgovorni za Barešićevu smrt i dalje žive među nama.

Na ovaj dramatičan istup za Slobodnu Dalmaciju dragovoljci Domovinskog rata Marijo Barišić i Stipe Jukić odlučili su se nakon što smo u četvrtak 18. kolovoza objavili tekst o službenoj verziji smrti Mira Barešića 31. srpnja 1991. godine. U njemu je bivši predsjednik, a danas zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zadru Ivan Galović, iznio rezultate istrage provedene temeljem kaznene prijave koje su Barišić i Jukić podnijeli 2012.

Iz rezultata istrage Galović je nedvojbeno zaključio da je Barešić poginuo u diverzantskoj akciji na tada okupiranom teritoriju u sukobu s neprijateljskim oružanim formacijama. Što više, Galović je iznio saznanja da je Barešića ubio izvjesni P.K. iz Ceranja koji je u njega tijekom akcije kod Miranja Donjih ispalio cijeli okvir metaka.

Falsifikati

Nalazima Galovićeve istrage suprotstavio se umirovljeni časnik HV-a Ivica Bačić, koautor knjige "Metak u leđa za Mira Barešića", tvrdeći da je bivši županijski državni odvjetnik zaključke donio na temelju podmetnutih i falsificiranih iskaza, te da je Barešić ubijen jednim hicem iz neposredne blizine, s leđa, od strane svojih suboraca.

Bivši pripadnik specijalne policije MUP-a Marijo Barišić i bivši djelatnik SIS-a Stipe Jukić iz Šibenika su potegnuli do Zadra s 40-ak kilograma dokumenata kako bi nas uvjerili da su Bačić i njegovi koautori knjige,Darko Petričić i Ante Belak, zapravo prepisali njihovu knjigu "Hrvatski vojnik Miro Barešić" zbog čega su protiv sve trojice u travnju 2014. podnijeli kaznenu prijavu za krađu intelektualnog vlasništva, a nakon toga i tužbu za naknadu štete u visini 100 tisuća kuna, zbog plagiranja njihovog rada. Postupak se vodi pred Trgovačkim sudom u Splitu i u tijeku je vještačenje koje bi trebalo pokazati jesu li Bačić, Petričić i Belak plagirali 120 stranica Barišićeve i Jukićeve knjige.

- Mi smo kao prozvane osobe u članku mogli reagirati pismeno, ali nismo htjeli. Htjeli smo doći do vas kako bismo vam pokazali dokumentaciju koju smo zadnjih 15 godina prikupili istražujući ubojstvo Mira Barešića. Sve što govorimo o slučaju Barešić, govorimo na temelju ove dokumentacije. Nitko nije toliko istraživao taj slučaj, niti ima toliko informacija o njemu kao nas dvojica i sve smo to objavili u našoj knjizi. Dva mjeseca nakon naše objave izašla je knjiga spomenute trojice koji su potpuno prepisali 120 stranica naše knjige, uključujući i dokumente. Ali samo mi imamo orginalne registratore Štaba teritorijalne obrane iz Benkovca na koje se poziva Bačić. I mi vam ih predočujemo da se u to osobno uvjerite, kaže Marijo Barišić uz pojašnjenje da je Petričić, na prijedlog Bačića, trebao biti angažiran kao lektor na njihovoj knjizi, ali do suradnje na kraju nije došlo.

Dezinformacije

- Galović, na žalost, svjesno ili ne, već godinama dezinformira javnost. Nije istina da su Mira Barešića i njegovu grupu dočekali srpski specijalci predvođeni Goranom Opačićem i ubili. Ako državni odvjetnik daje takve izjave to samo govori o tome da se ne smije govoriti istina iz straha, jer su i on i Mladen Bajić, njegov bivši šef, nekada radili kao vojni tužitelji. Zašto Galović nije iznio u javnost ono što su mu u istrazi rekli Mirovi suborci koji su još uvijek živi, a koji tvrde, kao i on, da je Miro izdan i da je upao u srpsku zasjedu? Tvrtko Pašalić zna istinu, on je još 1996. podnio kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe za ubojstvo Barešića, ali ne želi je reći bez potvrde službenih institucija. I mi mislimo da je krajnje vrijeme da se pravna država probudi i istraga pokrene. Mi imamo dokumentaciju i stojimo na raspolaganju, kažu Barišić i Jukić.

Barišić u tom kontekstu podsjeća na Galovićevu izjavu danu Zadarskom regionalu 2002. godine da vojnom tužiteljstvu u Splitu sve do kraja 1998. nitko nije podnio kaznenu prijavu za ubojstvo Barešića, pa čak ni anonimnu, te da to nije napravio nitko sve do kolovoza 2002. kada prijavu podnosi švedski novinar Nikola Majstrović. "A kome je onda podnio prijavu Tvrtko Pašalić 1996.", pita se Barišić podsjećajući da je i Mirova supruga Slavica 1991. ponijela kaznenu prijavu za ubojstvo svoga muža, ali protiv Josipa Perkovića.

Mučitelji iz Lore

- Želimo ukazati na neke činjenice od kojih javnost bježi, a to je da su na sličan način, kao i Miro, tih godina likvidirani i Blaž Kraljević, Ludvig Pavlović, Ante Paradžik, Tomislav Matić... Svi su oni, kao i pokojni Miro, "odskakali" od sustava kojeg su kroz rat kontrolirale bivše tajne službe s naše i srpske strane. Na to ukazuje i tzv. Budimpeštanski dokument kojeg smo objavili u našoj knjizi, a kojeg je 1992. sastavio Josip Perković i uputio svojim kolegama u Srbiji. On govori o suradnji bivših udbaških struktura tijekom rata s naše i njihove strane. Ti ljudi, uključujući Mira, likvidirani su jer su znali tko su udbaši u emigraciji i tko se vratio u Hrvatsku i glumio velike Hrvate. Takvi su morali nestati, tvrde Barišić i Jukić podsjećajući da je i Mladen Mustać, jedan od Mirovih suboraca i sudionika akcije kod Miranja, poginuo nakon mjesec dana u vrlo čudnoj prometnoj nesreći.

On je, tvrde Barišić i Jukić, bio svjedok Mirova ubojstva, vidio je tko mu je od suboraca pucao u leđa.

- Ljudi koji su ga poznavali rekli su nam da Mustać nakon akcije kod Miranja nije više bio svoj, skroz se bio promijenio. Nikola Majstrović, autor dokumentarnog filma o Miru Barešiću, razgovarao je s medicinskom sestrom koja je Mustaća primila na patologiji nakon prometne nesreće. Ona mu je rekla da je imao rupu u potiljku, kaže Barišić.

Sva svoja saznanja o toj i drugim sumnjivim smrtima, potkrijepljena isključivo dokumentima, Barišić i Jukić namjeravaju uskoro objaviti u novim knjigama koje pripremaju o ubojstvu Bruna Bušića te o mučiteljima u Lori i Kulinama. U svim tim pričama o mračnim mjestima naše nedavne prošlosti, uvijek se spominju ista imena, a to nikako ne može biti slučajno, ističu Marijo Barišić i Stipe Jukić.

Srbi nisu znali

Kao dokaze da je srpska strana znala da je u akciji kod Miranja Donjih ubila Mira Barešića Ivan Galović uzima izjave bivših srpskih milicajaca koji su svjedočili da se već 1. kolovoza 1991. Goran Opačić hvalio po Benkovcu kako su ubili "ubojicu veleposlanika Rolovića".

Međutim, Barišić i Jukić ustupili su nam izvorni dokument Štaba TO iz Benkovca od 5. kolovoza 1991. iz kojeg je očito da su oni toga dana otkrili leš u Miranjama Donjim, ali da nisu znali o kome se radi. Ovo bi trebalo ukazivati na činjenicu da je srpska strana najmanje tjedan dana nakon Mirove pogibije otkrila njegov identitet, što dovodi u pitanje vjerodostojnost svjedočenja koja je Galović prikupio tijekom istrage o okolnostima Barešićeve pogibije.

Međutim, među Galovićevim "svjedocima" jedan ipak kaže da je srpska strana za Barešićevu smrt saznala tek nakon 15-ak dana...

Halo, Budimpešta

Barišić i Jukić: 'Budimpeštanski dokument' kojeg je 1992. sastavio Josip Perković i uputio svojim kolegama u Srbiji - a mi ga imamo - govori o suradnji bivših udbaških struktura tijekom rata s naše i njihove strane.

Slobodna, 21. kolovoza 2016.

Post je objavljen 22.08.2016. u 09:48 sati.