Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

GIMP umjesto Photoshopa


Pisala je Draga kako je ostala bez kompa. Isto se i meni deslio upravo kada smo pripremali put u Japan. Dakle oboje smo na novim strojevima. I kako to obično biva, treba opet "graditi" stroj. Oboje smo ostali i bez Photoshopa, naše desne ruke. Ja nisam nalazio za potreno da ga ponovo instaliram, no kako je to Dragoj osnovni alat, potrudio sam se da nađem na Netu. Stvari stoje ovako: Regularna verzija na Adobeu košta 10$ mjesečno, a pored toga treba uletiti i u njihov oblak, Cloud. Usprkos svemu mislio sam ga uzeti, no za ono što meni treba ipak malo previše "pjeva".

Da pomognem i Dragoj i sebi, potražio sam GIMP. Program je otvoren i besplatan, legalno se skida sa njihove stranice. Za navikle radu u Photoshopu možda je pri prvom susretu malo "različit", no po mogučnostima mu je ravan. Treba samo malo vremena privikavanja a to je najmanji problem.
Za probu sam uzeo obraditi fotku Fushimi Inare Shrine, sječanje na Japan. Za prvi puta, pet je minuta bilo sasvim dovoljno za obradu, za pretvaranje slike u crtež a ne crno-bijeli fotografiju. Prvim sam rezultatom više nego zadovoljan.
Priložena je originalna slika a do nje obrada






Post je objavljen 15.08.2016. u 12:37 sati.