Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Oznake činova i boja Hrvatske vojske kroz povijest

Činovi Hrvatskih oružanih snaga – od 20. studenog 1944.

Nakon ujedinjavanja Domobranstva i Ustaške vojnice u jedinstvene Hrvatske oružane snage 20. studenog 1944., prešlo se formalno na novi, ramenski sustav činova (epolete - naramenice po Athumanunhu. No, kako je rat bio u završnoj fazi te je svega nedostajalo, zavladao je pravi kaos što se tiče oznaka činova i odora. Nosilo se sve i svašta, a ovi novi ramenski činovi bili su de facto u uporabi od siječnja do svibnja 1945.

Naramenice vojnika, strielca i dorojnika (vojnički činovi po Athumanunhu) zapravo su iste, a razlika se pojavljuje na nadlakticama rukava strielca i dorojnika.

Činovi nižih dočasnika (rojnika i vodnika) imaju epolete obrubljene crvenom trakom, a sama oznaka čina prikazana je brojem srebrenih trolista (dva ili tri po Athumanunhu). Činovi viših dočasnika (stražnik, stožerni stražnik i častnički namjesnik) imaju epolete obrubljene žutom trakom, a sama oznaka čina prikazana je brojem srebrenih trolista (jedan, dva ili tri po Athumanunhu).

U nekim literaturama Athumanunh je pronašao i malo drugačije nazive poput stračarnik i častnički zamjenik što se najvjerojatnije odnosi na onoga koji zapovijeda vojničkim straćarama (najvjerojatnije opet se ovdje misli na taborske vojne barake po Athumanunu) te na onoga koji može zamijeniti časnika – častnički zamjenik.

No dobro, činovi nižeg časnika imaju na epoletama hrvatski pleter inačice hekleca koji je crvene boje, a činovi su opet prikazani brojem srebrenih trolista. Tako zastavnik nema trolist, a potom broj trolista raste jedan za poručnika, dva za natporučnika i tri za satnika.

Viši časnici na epoletama također imaju pleter heklicu, ali je crveno-bijele boje, osim čina nadsatnika koji ostaje u crvenoj boji nižih časnika. Ovdje se po Athumanunhu još uvijek radi o 'germanskom tipu' broja nižih i viših časnika gdje se taj broj kreče kod četiri jednih i drugih (današnje moderne Oružane snage RH imaju sustav 'anglo-saksonskog' broja viših i nižih časnika koji se kreće u broju tri. No o tomu nešto kasnije).

Oznake čina viših časnika također su prikazane trolistima, ali su oni ovdje zlatne boje, a vrijednost im se kreće 3-1-2-3. (nadsatnik, bojnik, podpukovnik, pukovnik po Athumanunhu).

Epolete generala imaju pleter heklicu u zlatnoj boji, a sama oznaka čina opet je prikazana brojem srebrenih pletera u vrijednosti 1-2-3 (general, general poručnik i general pukovnik po Athumanunhu).

 photo cinovi hr domobranstva.jpg


Post je objavljen 09.08.2016. u 15:20 sati.