Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Fotosofia... (i zašto je ne volim)

"Fotosofia" je višednevni fotografski seminar koji se unarag zadnjih desetak godina jednom godišnje održava u Termama Tuhelj.

No postoje neki konkretni razlozi zbog čega Fotosofijom nisam nimalo fasciniran, i zbog čega mi nije ni na kraj pameti da se ikada prijavim za sudjelovanje na tom seminaru:

1. "One-man-show". Sve kandidate za seminar više-manje odabire jedan čovjek (idejni začetnik, organizator i voditelj seminara), pa se tako nameće dojam da će veću šansu za sudjelovanje na seminaru imati netko tko dotičnome subjektivno bolje odgovara po svojim fotografskim (a možda i fotošoperskim?) izričajem i/ili karakternim osobinama, od nekoga tko objektivno ima talenta za fotografiju i pravog potencijala da postane dobar fotograf.

2. Kad god se u medijima nadugačko i naširoko govori o "još jednoj Fotosofiji" ili nekom drugom "Fotosofia eventu" (Fotosofia day, Fotosofia weekend, itd, ... a na kojima također sudjeluju samo odabrani), uglavnom je u centru medijske pažnje, i svojevrsne reklame, samo organizator događaja i sam događaj. O sudionicima (seminaristima) pojedinačno se zapravo jako malo govori, ako uopće. Pogotovo nakon seminara.

3. Na Fotosofia seminarima navodno su postojala (a možda još uvijek postoje?) ograničenja vezana za korištenje opreme, u smislu da polaznici seminara uopće nisu smjeli koristiti svoju vlastitu fotografsku opremu, već isključivo onu koju je pomoću sponzora za potrebe seminara osigurao organizator. Nekome tko je naviknut na svoj vlastiti fotoaparat, korištenje nekog drugog fotoaparata, koliko god on možda bio "bolji" i "napredniji", može biti podosta problematično.

4. Među radovima polaznika prijašnjih Fotosofija koji su javno dostupni, uglavnom dominiraju portreti, akt, režirana, apstraktna i modna fotografija, tj. uglavnom ona "komercijalno upotrebljiva". Dokumentarne, reportažne, ulične, ili neke treće vrste fotografije (npr. macro, arhitektura isl.) među objavljenima radovima polaznika gotovo da i nema.

5. Iako je seminar deklarativno besplatan za onih 15 "sretnika" koji budu odabrani od strane otganizatora da na njemu sudjeluju (sve plaćaju sponzori!), ipak postoje i tzv. skriveni troškovi. Naime, sudionici si moraju sami organizrati i platiti prijevoz do mjesta održavanja seminara (i natrag).

6. Seminar nije verificiran, već je de facto u razini svih drugih sličnih fotografskih seminara i radionica, uz jedinu razliku što je ovaj poprilično medijski pokriven. Po završetku seminara se ne stiče nikava "fotografska" stručna sprema, niti se ovaj upisuje u radnu knjižicu, već se sudjelovanje na tom seminaru eventualno može svesti tek ne nekakvu "referencu" u životopisu.

7. Iako to nije do samog seminara već do karakternih osobina ljudi, neki od sudionika Fotosofije su se nakon sudjelovanja na seminaru počeli prema svim drugim fotografima ponašati kao da su zbog sudjelovanja na seminaru odjednom postali nešto posebno, odnosno da su najbolji fotografi svijeta i okolice.

Post je objavljen 03.08.2016. u 18:11 sati.