Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

MOROZEVIČ-MOJA VRHUNSKA ŠAHOVSKA KARIJERA JE ZAVRŠENA ! FASCINIRAN SAM IGROM GO.

Aleksandar Morozevič(rođ. 1977.) zauzimao je 2008.g. drugu poziciju u svijetu na službenoj rejting listi sa 2788 bodova.Njegov originalni i neusporedivi stil igre donio mu je mnoštvo navijača i poziva na najveće turnire.Ovih dana šahovski svijet iznenađen je kako Morozevič počinje igrati turnire u najtežoj misaonoj igari na planetu go,a upravo je završio i prvi u svijetu meč između 2 velemajstora u šahu i gou. (Na japanskom go se zove igo, a na kineskom weiki). U velikom intervju Ruskog go saveza za SN izdvajamo razmišljanja jednog od najkreativnih igrača današnjice o šahu i gou:
Igor Burnaevski:

- Prvo pitanje je, kada ste saznali za go? Kada ste počeli igrati?
Znam za go odavno, ali nisam znao pravila, bilo mi je teško razumjeti ih. Počeo sam ozbiljno igrati i studirati u lipnju 2015. Počeo sam trenirati sa Igorom Tičkom, on je vodio grupu u Moskvi, gdje sam dolazio. Povremeno sam radio sa njim, i tako smo radili do rujna, a onda sam nastavio sam.

- Šta vas je privuklo u go? Vi ste vrlo jak igrač, i vjerovatno bi bilo logičnije da ste uložili još snage u razvoj vaših šahovskih vještina? Ili hoćete odmor od šaha?
-Recimo da mi je profesionalni vrhunski period već završen, odnosno ne planiram neke nove izazove u pogledu šaha, želim samo igrati za sebe i pomoći razvoju šaha u Rusiji, ali teško mi je opet igrati kao prije 15 godina. Tako imam mnogo slobodnog vremena i iz mnogih igara koje sam igrao najviše mi se svidio go. On mi se sviđa u svojoj biti , fascinira me .Ali, potpuno shvaćam kako je malo vjerovatno da ću dostići neke visine.

-U smislu učenja, je li go teži od šaha?
Teško je reći. U go-u je sve drugačije. Mnoge su stvari neobične, ali su mehanizmi treninga uglavnom slični.

-Šta vas najviše privlači? Igranje partija, rješavanje zadataka?
Rješavam zadatke, gledam partije profesionalaca, pokušavam shvatiti što je više moguće, ili igram na internetu i u klubu.

- Pitanje Aleksandra Dinersteina –tko još od vrhunskih velemajstora igra i go?
Sjećam se smiješne situacije na brzopoteznom svjetskom prvenstvu u Berlinu. Bio sam bolestan i pitao sam se trebam li odustati?I uvečer, nisam htio sjediti u bolesničkoj sobi, već sam se spustio u predvorje i na internetu igrao go. Bilo je zabavno, u predvorju je bilo mnogo poznatih velemajstora, i oni su me pitali što je to. Na primjer, Ivančuk se zainteresirao i njemu sam rekao pravila. Vasilij igra snagom majstorskog kandidata u dami (šaški), ali je i on rekao da je go malo pretežak, “ti igraj, a ja ću promatrati , neću se udubljivati ”. Ponomariov (velemajstor, bivši svjetski prvak ) rekao je da je on 15. kyu, ali kada i gdje ga je on dobio, mi je nepoznato. A Fedosejev, naš mladi ruski velemajstor rekao je da ima 10. kyu, ali pri tom nije predlagao poteze i nije komentirao , tako da ne mogu suditi je li njegova izjava točna.

- Koliko vremena sada posvećujete go-u, a koliko šahu?
Teško je reći, sve varira. Kada sam išao na turnir u gou,cijeli dan igrao sam go, čak i noću i ujutro .Svima sam govorio: “mene nema, ja sam na turniru u go-u” Ovih dana sam potpuno okupiran igrom go. Isto važi i kad nastupam u šahu. Svim svojim prijateljima oduševljeno pokazujem pravila goa.


Slika sa meča u šahu i gou u srijedu 27. 07. 2016. u St. Petersburgu između Morozevića i Persona

Intervju je objavljen u Sportskim novostima u subotu 30. 07. 2016.

Post je objavljen 30.07.2016. u 15:05 sati.