Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

Putevima nevinih žrtava

U utorak, na dan sv. Ane bila sam na hodočašću u Kosovu kod Knina, gdje je održana procesija i misa na travnjaku ispred crkvice.
Davne 1941. na tom mjestu su, pored ostalih, bili i hodočasnici iz Drvara, pa donosim izvadak iz Wikipedije o njihovu stradanju:

Na poziv župnika iz Knina da održi svečanu misu na svetkovinu sv. Ane 26. srpnja, uputio se drvarski župnik Waldemar Maksimilijan Nestor 25. srpnja onamo, u pratnji veće grupe svojih župljana. Budući da je u međuvremenu od prvog poziva kninskog župnika planuo ustanak u Drvaru, kninski župnik i prijatelji savjetovali su župnika da ostane ondje sve dok se stvari ne smire. Nestor je ipak pošao, jer je 27. srpnja bila nedjelja i nije htio da mu župljani ostanu bez mise. [1]

Hodočasnički vlak je pri povratku zaustavljen nekih 18 km od Drvara, kod Trubara.[2] Pobunjenici su napali vlak, župnika i vjernike izvukli iz vlaka i odvukli nedaleko od stanice. Svi hodočasnici su okrutno poubijani, a tijela su im bačena u jamu Golubnjaču. Te su žrtve jugokomunisti i četnici proglasili bojovnicima, ustašama i raznim drugim nazivima, samo da bi se spriječio i sami spomen na njih i tako da bi počinitelji prikrili svoj zločin. [1]

Nas desetak hodočasnika iz Siverića bilo je jučer u Drvaru, gdje se okupilo još podosta vjernika pristiglih iz raznih krajeva Hrvatske i BiH.
U improvoziranoj crkvi obavljena je pobožnost Križnog puta i služena sv. misa za nevine žrtve, spomenute i brojne druge, a molili smo i za mučitelje, kojima nek se sam Bog smiluje! Bilo je više svećenika uz biskupe Franju Komaricu (banjolučkog) i Tomu Vukšića (vojnog).
Na kraju su položeni vijenci kod spomen obilježja.
Ovo pišem ne kao zazivanje osvetničkih misli nego kao riječ o istini koja je prešućivana desetljećima dok se je rasplamsavala fama o genocidnom hrvatskom narodu!
ISTINA OSLOBAĐA!
Cijelo vrijeme je ispred ulaza bila Policija, na čemu im hvala!

Post je objavljen 28.07.2016. u 13:30 sati.