Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

I šah se igra u St Petersburgu

Završilo je timsko prvenstvo Europe i ove prostore sada ispunjava čitav festival igara sa naglaskom na Go-igru. Za primjetiti je da u sklopu raznih modaliteta igranja goa nalazimo i mečeve šaha.
Nekako skromno se najavljuje kvalitetna srodnost Goa i Šaha. Znano je da su, odmah po Olimpijadi u Pekingu, održane 1. svijetske igre misaonih igara, u sastavu kojih se natjecalo u šahu, gou, dami, bridžu jednoj inačici kineskog šaha. Ovo o inačici navodim zbog nepoznavanja te igre kod nas, a podsjeća na šah. Sve to je u sklopu svijetskog olimpijskog pokreta.
Kod nas je go puno manje poznat od šaha i doživljava se kao nova igra, mada je, po znanim podacima, puno stariji.


Kao mladić sam igrao šah, ali sam kasnije prihvatio go kao svoju igru.
Pokušavao sam u razna vremena sa idejama zajedničkog igranja te dvije igre, poput igranja šah- i go-turnira sa konačnim zbrojem pobjeda. Tko igra na oba turnira imao bi veću mogućnost osvajanja bodova.Nažalost, nisu me, izgleda, razumjeli.
Prije nekoliko godina se igranju goa priključila, sa velikim zanimanjem, obitelj Medak. Mama i tata su šahovski majstori, a prve korake u šahu radila su im djeca Mirta i Robert. Na druženja, gdje smo vježbali i učili igrati go, dolazili su sa, tada bebom u kolicima, Stjepanom.
Naravno, šah nisu napustili.
Igrajući na raznim turnirima vani vidio sam primjere gdje se šah i go igraju u istim prostorima.
Kako mi često kopiramo razvijenije, možda će i to doći kod nas. Oni koje zanima, ili bi zanimao, i šah i go, kod nas postoje.
A sada da se usredotočim na tok natjecanja u St. Petersburgu.

bl. Muradenu


Post je objavljen 25.07.2016. u 13:16 sati.