Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alilovci

Marketing

ZA SLAVONIJU KOJA NESTAJE

Domoljublje je dio najplemenitijih osjećaja pohranjenih u ljudskom srcu. Njega upijamo s mlijekom materinim i dalje krijepimo na izvorima osvježenja. Glavnina Hrvata vezana je za sveto tlo, za dom, obiteljski prag i zavičaj. Na žalost, ne svi. Mi Slavonci posebno smo vezani za zemlju, polja i livade, šume i lugove, potoke i bajere. Kada zastaneš otpočinuti od truda dana i posla težačkog i baciš pogled u daljinu pa sve to vidiš, zaigra srce i oko, nekada čak i orosi. To što rekoh, od toga što rekoh, mi Slavonci stvaramo bajku, iluziju nepostojećeg svijeta. Šta osta od Slavonije danas? Možda znate a sebi ne priznajete istinu. A istina je ovo: škole nam zatvaraju jer nema djece, što radit može ode u zapadne zemlje, oni koji ostaše zemlju prodaju, prodaju marvu, goveda i svinje, cijela stada, cijela imanja. Ne mogu živjeti od svojega rada. U požeškoj bolnici rođeno je u šest mjeseci ove godine 170 dječaka i djevojčica, na području Općine Kaptol šestoro. Usporedimo s prošlom 2015. Godinom kada je u požeškoj bolnici rođeno 478 djece.
Uhvatila me tuga ovih dana, u srcu mi se sleglo sve kako je ovdje napisano. I uzeh danas fotoaparat da to zabilježim i da vam pokažem. Gledajte, i ovo su Alilovci, i to je Slavonija. Pogledajte;





Hajde, gdje ste političari svih opcija, lijevih, desnih i centra. Recite nam što ćete učiniti kada budete izabrani na predstojećim izborima. Prestanite s mitinzima i slikanjima, praznim i neispunjenim obećanjima kao svih izbora do sada. Prestanite se vozati u uglancanim limuzinama i sjediti u prvim redovima mjesnih festivala i smotri narodnog stvaralaštva. Nemojte pljeskati tugaljivim stihovima pjesama uz tamburu. Nemojte ići na mise u katedrale u prve redove gdje vise table „zauzeto“. Stanite u svim prigodama s narodom, među narod. Možda čujete što narod govori (ako narod i ide više na takva mjesta). Odradite pošteno svoje zadaće u Hrvatskom državnom saboru, sjedeći i radeći na svojim mjestima, pošteno primite svoju plaću. Svaki od vas učinite, svaki posebice, nešto što će Hrvatsku učiniti boljom. Uložite u njezine temelje svoju brigu, znoj, odricanje, rad i stvaralaštvo. Samo tako ćete imati pravo uzviknuti: Neka nam živi vječna i jedina Hrvatska!
Ivica Ciganović
Alilovci, 23. srpnja 2016.




Post je objavljen 23.07.2016. u 19:35 sati.