Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

pohvala raznolikosti



 photo pohvala razliitosti.jpg

Rajčica, pomidor, paradajz, paradižnik, tomat ...
Prva pomisao - povrće, okruglo, crveno, karakterističnog kiselkasto-slatkastog okusa. No, rajčica pripada porodici voća a ne povrća. Uz to, nisu sve rajčice okrugle, niti su sve crvene. Sličica pokazuje samo dio raznolikosti boja i oblika, a i okus im nije (barem ne potpuno) istovjetan.

Kad je Eva ubrala jabuku (a možda je to bila upravo rajčica koju zovu i - zlatna jabuka), nije ni slutila kakav dar u sebi krije ta zabranjena voćka. U plodu te prve rajčice kao i u prvim potomcima pramajke Eve skriven je ležao dar Majčice Prirode - dar raznolikosti, raznovrsnosti, različitosti. No, kao i svaki dar (i onaj koji primamo i onaj koji darujemo) i ovaj je dar postao izvorom radosti ali i prijepora.

Darivatelj je imao najbolje namjere, no darovani se s tim darom ne snalaze uvijek baš najbolje. Rado ga prihvaćaju kad se radi o raznolikosti rajčica. No, što s raznolikošću i različitošću drugih ljudi? Tu ponekad prestaje biti važno to što svi pripadaju istoj, ljudskoj porodici, to što su u svojoj biti slični i bliski. Nažalost, nijanse razlika često postaju važnije od sličnosti.

Da, svijet bi možda bio jednostavniji da su sve rajčice ostale crvene i okrugle.
Ja se ipak veselim što nisu.






Post je objavljen 20.07.2016. u 08:15 sati.