Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Centurioni oštra koplja

Centurioni 'oštra koplja' u Rimskoj vojsci (legija)

Athumanunh je sasvim siguran da su već svi čuli za 'Centuriona' u staroj Rimskoj vojsci. No, isto sam tako siguran da mnogi baš i nisu sebi nikada postavili pitanja poput: Koliko je centuriona u legiji? Jesu li svi centurioni istog ranga (čina) u legiji? ...

 photo Centurioni ostra koplja.jpg

Dakle, centurioni su, u staroj Rimskoj vojsci, redom časnici čiji bi činovi odgovarali današnjim časnicima: bojnik, satnik, natporučnik, poručnik. No, legionari i ostali stari Rimljani raspoznavali su čak četiri ranga centuriona i to: centurion 'primus pilus', u prijevodu 'prva sulica' (ovdje Athumanunh skreće pozornost da je sulica jedna od vrsta koplja koje se kod Rimljana nazivaju pila, hasta i contus, no, o tome neki drugi put).

Centurion 'primus pilus' zapravo je zapovjednik 1. kohorte u legiji, odnosno 1. centurije u 1. kohorti legije, a to bi odgovaralo činu bojnik. Njegov zamjenik je centurio optio, zapovjednik 2. centurije u 1. kohorti legije, a njegov rang je zapravo centurion 'primi ordines', u prijevodu 'prvi u redu', a to bi zapravo odgovaralo činu satnik.

U 1. kohorti legije nalazi se još četiri centurije kojima također zapovijedaju centurion 'primi ordines'. Dakle, centurioni u 1. kohorti najviši su u svom rangu i ima ih ukupno pet. U ostalim kohortama najviši je bio onaj koji je zapovijedao centurijom koja je zauzimala prvu borbenu crtu, a to su centurion 'pilus prior', u prijevodu 'sulica starija', što odgovara činu natporučnika, te ih je u legiji ukupno devet.

Najniži rang centuriona je centurion 'pilus posterior', u prijevodu 'sulica mlađa', što pak odgovara činu poručnika i u legiji ima ukupno 45 centurion 'pilus posterior'.



Post je objavljen 17.07.2016. u 21:40 sati.