Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/staroinovo

Marketing

Moto, slogan, igre...


O Europskim sveučilišnim igrama 2016. koje se od danas svečanom ceremonijom otvaranja na stadionu Mladosti održavaju u gradovima Zagrebu i Rijeci pod sloganom „Srce vjeruje – um ostvaruje“, puno ćemo slušati i čitati ovih dana.

A kako je to bilo prije 30 godina u vrijeme održavanja Svjetskih studentskih igara (Univerzijada 1987.) pod motom „Svijet mladih za svijet mira", prilika je da se kratko prisjetimo:




(Zagrebački Memento
Datum objavljivanja: 15. lip 2016.)

„Nakon dvije godine priprema, gradnje i renoviranja, u Zagrebu je od 9. do 18. srpnja 1987. održana velika sportska manifestacija, po mnogima i najbolja Univerzijada ikada. Učesnici: 121 zemlja sa 5.573 učesnika (3.904 sportaša i 1.669 pratioca), a Jugoslavija je imala 332 predstavnika u 8 disciplina (atletika, košarka, odbojka, vaterpolo, kajak, veslanje, tenis, plivanje) i na kraju osvojila 19 medalja (7 zlatnih, 7 srebrnih, 5 brončanih). Bilo je to desetak dana vrhunskog sportskog zanosa koji je omamio Zagrepčane i njihove mnogobrojne goste...

Spektakularno svečano otvaranje četrnaestih svjetskih studentskih igara okupilo je na stadionu Dinama tisuće posjetilaca, sportaša i sudionika priredbe na kojoj su demonstrirane snaga, mladost i ljepota, izražavajući moto Univerzijade "Svijet mladih za svijet mira". Jedinstven, neponovljiv splet boja i pokreta, koji ćemo dugo pamtiti, naznačila je akrobatska avio grupa DNA šarajući nebo onim dijelom spektra koji je simbol FISU-a, pod čijom je zastavom naša atletičarka Slobodanka Čolović položila svečanu zakletvu u ime svih natjecatelja.“

P.S.


Prolazeći Držićevom bilo kojim prijevozom ili pješice, malo kad zaboravim skrenuti ili dići pogled, pročitati slogan na zidu jedne od zgrada i sjetiti se Univerzijade 1987. Nikad mi Zagreb nije bio tako lijep kao tad. Obučen u novo ruho, čist, prepun nade, radosti i mladosti iz cijelog svijeta.

P.P.S.

Istina da je moto uslikan prije nekoliko mjeseci formom malo pohaban, sadržajem nakon teških iskustava pomalo neuvjerljiv, ipak još služi lijepim sjećanjima, nadi i svjedoči o dobrim namjerama prošlosti.






Post je objavljen 13.07.2016. u 01:01 sati.