Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Foto-torba

Foto-torba je jedan prilično važan, ali često i prilično zanemaren komad fotografske opreme. Njena svrha je da služi za nošenje, tj. transport, ali i zaštitu fotoaparata i ostale osjetljive foto-opreme, kako od fizičkih oštećenja, tako i od utjecaja atmosferilija (kiše, snijega...)

Danas postoje foto-torbe raznih tipova, oblika i veličina, od kojih su neke praktičnije za svakodnevnu upotrebu, dok su druge pak praktičnije samo za transport veće količine opreme.

Naravno, uvijek se postavlja pitanje kakvu foto-torbu nabaviti. Tu nema jednostavnog odgovora, no treba voditi računa o nekliko stvari...

Nekakav minimum opreme koji bi trebalo stati u svaku foto torbu su: fotoaparat (i objektiv na njemu), jedna rezervna baterija (ili set baterija, ak aparat koristi AA ili AAA baterije), rezervna memorijska kartica (odnosno rezervna rola filma) i osnovni pribor za čišćenje (krpica ili "lens-pen"). Naravno, ako se ima više opreme koju se misli stalno nositi sa sobom (npr. dodatni objektivi, vanjska bljeskalica isl. ili čak i laptop), tada i to treba uzeti u obzir kod odabira veličine.

Što se pak praktičnosti tiče treba voditi računa da su torbe preko ramena (tzv. "reporterske torbe") i torbice na pojasu lako dohvatljive, i iz njih je moguće vaditi odnosno u njih spremati opremu bez potrebe za skidanjem torbe s ramena i njenim odlaganjem, a uz to ostavljaju ruke slobodnima za snimanje. Ruksaci su s druge strane dosta nespretni, jer, iako ostavljaju obje ruke slobodnima, za bilo kakvo vađenje ili spremanje opreme potrebno je prvo skinuti ruksak s ramena i odložiti ga negdje. Koferi su posebno nespretni, jer je nemoguće istovremeno i nositi/vući kofer i fotografirati, i pogodni su samo za transport opreme.

Inače, većina foto torbi svojim vanjskim izgledom već na prvi pogled daje do znanja da se radi o foto-torbi (ili ruksaku), te da se u njima nalazi foto-oprema, a što ponekad zna biti problematično (od mogućnosti krađe, pa do problema s ljudima kojima "jako smetaju fotografi", iako aparat uopće nije ni izvađen). Dobra stvar je da je nekoliko proizvođača počelo proizvoditi foto-torb koje izvana izgledaju kao sasvim obične "ne-fotografske".

Na kraju, ne treba se ograničiti samo na jednu torbu. Ako vrsta fotografskog posla, način fotografiranja ili količina opreme to zahtjevaju, uopće nije na odmet imati više (različitih) foto-torbi. Npr. jednu manju (reportersku) za svakodnevno korištenje samo sa nužnom opremom, i jednu veću (npr. ruksak ili kofer) u koju stane kompletna oprema kad je treba nekud transportirati.

Post je objavljen 10.07.2016. u 09:08 sati.