Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/demetra1

Marketing

Mizen Head - drugi dio

Za početak, onima koji to još ne znaju zašto pišem o Irskoj odgovaram (prema jednom komentaru o nosu) živim dio godine u Irskoj pa upoznajem njene ljepote koje volim prikazati kao što sam i sva moja druga putovanja bilo po Hrvatskoj ili negdje drugdje. A sada ostatak o Mizen Head.



U kućicama u kojima su svjetioničari živjeli ne rijetko sa obiteljima sada su izloženi predmeti njihovog doma, a u jednom dijelu su izlošci i zapisi o Talijanu Gulielmu Marconiu.









Nekoliko rečenica koje sam izvukla, meni zanimljive, a vezano za Irsku.

U lipnju 1903. publika okupljena u slavnoj predavaonici Kraljevskog instituta u Londonu očekivala je demonstraciju Marconijeva novopečenog tehnološkog čuda – radija.
No kako uvijek ima onih koji su zavidni taj je eksperiment izvrgnut ruglu od tzv prvog hakera u povijesti. Zna se tko je to bio, čak se i ispričao uz obrazloženje da je zabrinut zbog mogućnosti da se zlorabi. Ta se ondašnja novotarija danas koristi u mnoge svrhe pozitivne i negativne pa je haker na neki način imao pravo. Tko je stvarno prvi stvorio radio jednostavno nije baš moguće sasvim točno utvrditi jer su mnoge komponente i izumi bili otkriveni prije samog radija. Tesla je ipak najvjerojatnije prvi napravio radio. Zanimljivo je kako je posmrtno Marconiju oduzeto priznanje za pronalazak izuma za daljinsko upravljanje i priznato Tesli, no povijest je već bila napisana, a tko će ju mijenjati. Za one koji vole istraživati:

http://free-sk.htnet.hr/radio_museum/Iz%20povijesti%20radio%20aparata.htm

Zašto taj uvod? Mizen Head je bila jedna od lokacija gdje je Marconi imao svoju istraživačku stanicu. Druga ja bila posebno zanimljiva.

Zbog lokacije svoje zapadne obale Irska je odigrala ključnu ulogu u pionirskim naporima Marconia da pošalje transatlantske poruke brod-obala. Godine 1914. Marconijeva telegrafska stanica je osnovana u gradu Ballybunion, a koristila je tijekom Prvog svjetskog rata.

U ožujku 1919. prvo Marconijevo telefonsko emitiranje je provedeno od stanice u gradu Ballybunion pomoću pozivnog znaka Yankee X-ray Quebec, (ili YXQ). Primljena je na drugoj strani Atlantika, u Novoj Škotskoj (Chelmsford i louisburg, Cape Breton). Taj prijenos glasa bio je moguć samo zato što je Marconi koristio termionske ventile (vakuum cijevi) u svom odašiljaču umjesto svjećica odašiljača, koje su pogodne samo za radio-telegrafski rad (Morseov kod).

Kao rezultat irskog građanskog rata (1922-1923) Marconijeva stanica u gradu Ballybunion je bila zatvorena. Danas, ništa nije preostalo od izvorne stanice, lokalni radisti su u suradnji s lokalnim županijskim vijećem podigli spomen kamen.



https://hr.wikipedia.org/wiki/Guglielmo_Marconi



Začudila sam se, što to zvono ovako naopak tu radi. Ovaj simpatični mladić mi je objasnio da se ispod zvona nalazi bazen sa vodom pa kada se napuni do vrha onda zvono proizvodi zvuk, valjda vibracija vode ili tako nešto. Ti Irci imaju svoj engleski kojeg baš i nije jednostavno razumjeti, posebno kada se zalaufaju.



Još nekoliko fotografija iz drugih pozicija







Od sveg tog hodanja ožedniš, ogladniš pa zato najbolje je sjesti.



Do novog javljanja svima veliki pozdrav!






Post je objavljen 05.07.2016. u 23:07 sati.