Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Parlamentarn izbori u Australiji: još nema konačne odluke, laburisti u vodstvu

Još nisu poznati konačni rezultati jučerašnjih prijevremenih parlamentarnih izbora u Australiji. od 150 mandata u donjem domu parlamenta, šest je još nesigurno. Čeka se da se izbroje glasovi poštom.

16-07-02-Australian federal electionsVladajuća nacionalno-liberalna koalicija (četiri stranke, desni centar) osvojila je više prvih glasova od glavnih suparnika laburista, ali manje mandata u donjem domu parlamenta. Laburisti imaju 71 mandat, Koalicija 67, a šest mandata osvojile su male stranke i nezavisni kandidati.

Australija koristi većinski izborni sustav, s izbornim jedinicama u kojima se bira po jedan kandidat, ali s prenosivim preferencijalnim glasom. Na listiću glasač označava ne samo svoj prvi izbor, nego i drugi i eventualno dalje.

Kad se broje glasovi, prvo se gleda prvi izbor. Ako neki kandidat ima 50%+1 glas, osvaja mandat. Ako nitko nema toliko, odbacuje se kandidat/kinja koji ima najmanje glasova. Na listićima, na kojima je on/a prvi izbor, gleda se tko je drugi izbor, te se ti glasovi pribrajaju ostalim kandidatima. Ako je potrebno, postupak se ponavlja dok netko ne dobije apsolutnu većinu.

Laburisti du došli do prevlasti u broju mandata ponajviše zahvaljujući tome što su zeleni dobili ukupno 9,93% prvih glasova, a osvojili samo jedan mandat. Glasači zelenih u pravilu svoj drugi glas daju laburistima.

Predsjednik vlade Malcolm Turnbull iz Koalicije raspisao je prijevremene izbore zato, jer je u parlamentu došlo do blokade u izglasavanju četiri zakona koje je vlada predložila. Ti se zakoni odnose na građevinsku industriju, industriju "čiste energije" i na radnička prava.

Klimatske promjene i obnovljivi izvori energije važno su političko pitanje u Australiji. Aktualna vlada jedina jed o utjecajnih svjetskih vlada koja otvoreno negira klimatske promjene suprotstavlja se mjerama za smanjivanje emisija i ublažavanje posljedica. To čine prvenstveno u interesu industrije ugljena, koji je vrlo značajan izvozni proizvod Australije. Postoji međutim snažan društveni pokret za promociju obnovljivih, koji značajno utječe na politiku mnogih lokalnih i pokrajinskih vlasti.

Službeni rezultati

Stranica na wikipediji

Post je objavljen 03.07.2016. u 12:37 sati.