Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Jelovnik za Veliki dan


By autorsko pravo:Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske

Puzajuća 'okupacija' Hrvatske započela je mnogo prije 1. srpnja 2013. godine. Prvo od stranih banaka, potom trgovačkih kuća, do tajkuna, što domaćih, što stranih. A onda smo sve to na taj Veliki dan lijepo 'zapečatili' ušavši u EU nadajući se kako će iz nje, kao krave muzare, poteći 'med i mlijeko'. Potpuno nesvjesni da prije ulaska u „EU štalu s kravama muzarama“ nismo naučili musti ni domaće krave a kamoli 'belosvetske'.
Da ne duljim, podsjetit ću vas na „jela“ za koje sam „recepte“ napisao tih dana.

* * *
Za predjelo nudim post napisan 20. lipnja 2013. godine pod naslovom: Opasnost, EU dolazi! koje možete probati na tašte
Da vas potaknem na konzumaciju, evo jednog zalogajčića tog predjela:
„Međutim, gledajući sliku, pitam se: da li to EU - aždaja guta Hrvatsku ili pak se Hrvatska uvlači u guzicu EU?“

* * *
Pet dana kasnije spravih glavno jelo, pod naslovom: Posljednji (pravi) „Dan državnosti“, u kojem se može naći i ovo:

„Oni koji ipak nešto znaju iz naše bliže povijesti, znat će da je danas, 25. lipnja „Dan državnosti“, dan kad je 1991. Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. No pitanje je znaju li i ovi potonji, (…), za prijepore oko jednog drugog datuma, 8. listopada iste godine (…) Odluka o raskidu svih državno - pravnih sveza temeljem kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ, i čime je Republika Hrvatska i pravno postala nezavisna država. A za sve one kojima je povijest Hrvatske pomalo u magli skrenuo bi, u svezi ovog potonjeg datuma, pozornost na još jednu koincidenciju: istog mjeseca, doduše 29., 1918. godine Hrvatski je sabor donio odluku o Raskidu svih državno - pravnih odnosa s Austro-Ugarskom monarhijom.“

Ako vam se sviđa, možete ga konzumirati cijelo.

* * *
30. lipnja AD 2013., dan uoči ulaska Hrvatske u EU, složih desert naslovljen: Nova „bračna zajednica“ „Lijepe naše“ gdje jedna šnita ima ovakav okus:

„U dubokoj žalosti javljamo svim euroskepticima da je nakon gotovo desetljeća vjereničkog staža predivna „mladenka“ „Lijepa naša“ stupila u bračnu zajednicu s „mladoženjom“ Europom. Nakon što je priskrbila dobar „miraz“ u obliku prihvaćanja svih zahtjeva što joj je tijekom „vjereničkog staža“ predočio njezin „Vjerenik“, „Lijepa naša“ je, osmjehom na jednoj strani lica a tugom na drugoj, prihvatila ponudu zaboravivši pri tome onu narodnu „udovica koja se ponovo udaje nije zavrijedila ni da joj prvi muž umre.“ (parafraza M.Krleže).“

Ako vam se komadić deserta nije zgadio, možete se zasladiti kompletom.

Komentar cinika
Ima vjernih čitatelja koji su citirani jelovnik već probali prije tri godine, pa ako se sjećaju njegovog ukusa – a nije im se sviđao – nema potrebe da ga ponovo u cijelosti konzumiraju.









Post je objavljen 01.07.2016. u 13:59 sati.