Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineporec

Marketing

Spajanjem katastra i gruntovnice 14,5 milijuna parcela u jedinstvenoj bazi

OPATIJA - Na regionalnoj konferenciji o katastru i infrastrukturi koja se održava u Opatiji, kao jedna od najvažnijih reformi najavljena je izrada zajedničkog informacijskog sustava i spajanje podataka iz katastra i zemljišnih knjiga, što će omogućiti da se gotovo 14,5 milijuna parcela uvede u jedinstvenu bazu podataka. Ravnatelj Državne geodetske uprave (DGU) Darko Markovinović istaknuo je da je uspostava zajedničkog informacijskog sustava koji spaja podatke katastra i zemljišnih knjiga izuzetno važna, te da će po prvi puta gotovo 14,5 milijuna parcela biti u jedinstvenoj bazi, dostupnoj građanima i osobama koje će imati pristup za izdavanje podataka u digitalnom obliku. To će pojednostaviti i skratiti postupke, rekao je, najavivši za rujan geodetski digitalni projekt, što znači da će sva komunikacija s ovlaštenim inženjerima geodezije ići digitalnim putem i svatko će bilo gdje moći predati geodetski eleborat.
Pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo rekao je da je sređivanje katastra i zemljišnih knjiga izuzetno važno.
"Svakodnevno nastaju problemi zbog nesređenih zemljišnih knjiga i katastra", rekao je Rezo istaknuvši da je jedan od njih Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, koji se ne može pustiti u promet zbog nesređenih zemljišnih odnosa, a gdje je definirano odlaganje otpada za Kvarner.
Rekao je da se intenzivno radi na programu sređivanja katastra i zemljišnih knjiga, da Hrvatska sada ima 99 novih katastarskih izmjera i da se čekaju procedure kako bi se ubrzali ti postupci stanovi Vrbani

Post je objavljen 17.06.2016. u 09:21 sati.