Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Kompanije ugljena plaćaju poricatelje klimatskih promjena

Velike kompanije koje se bave rudarenjem i prodajom ugljena financirale su i financiraju znanstvenike, lobističke i javnozagovaračke grupe koje negiraju klimatske promjene i čovjekov utjecaj na njih. (Također i naftne kompanije, ali u manjem obimu; one se često postepeno preorijentiraju i prilagođavaju novom dobu, ulažući u obnovljive izvore.)

Peabody Energy u VajominguNije to "teorija zavjere", jer je njihov interes očigledan; dapače, interes im je sebičan, ali legitiman, jer su im ugrožene buduće zarade. Osim toga, postoji mnogo poznatih podataka. Notorni su američki milijarderi braća Cox.

Tekst iz 2010. u The New Yorker

Tekst iz 2015. u The Guardian

Nove podatke o toj praksi otkrivaju dokumenti objavljeni u postupku bankrota najveće kompanije za rudarenje ugljenja u SAD, i najveće svjetske u privatnom vlasništvu, Peabody Energy. Biggest US coal company funded dozens of groups questioning climate change.


Zašto bankrotiraju kompanije ugljena u SAD

O bankrotu te kompanije vidi tekst u Wall Street Jorunal: Peabody Energy Files for Chapter 11 Bankruptcy Protection i na bloomberg.org.: Coal Slump Sends Mining Giant Peabody Energy Into Bankruptcy.

Glavni uzrok bankrota te i drugih kompanija koje se bavi ugljenom u SAD je obilna ponuda jeftinoga pirodnoga plina, dobivena hidrauličkim lomom iz šejla, te strože mjere zaštite okoliša. Manjim dijelom i zaustavljanje rasta potrošnje energije zbog mjera racionalne potrošnje, te gradnja solarnih i vjetroelektrana. Udio ugljena u proizvodnji električne energije u SAD pao je s oko 50% godine 2008. na 32% 2005., a cijena ugljena pala je za 60% od 2011..

Peabody je, u loše doba, uložio mnogo novca u Australiji, te imaju štete i od naglog pada kineskog uvoza ugljena, pa i ukupne potrošnje (članak iz svibnja 2015.: China's coal production falls 6.1 pct). Indija također planira smanjiti pa i eliminirati uvoz ugljena, povećanjem vlastite potrošnje (članak iz lipnja 2015.: 60 new coal mines to open soon: Piyush Goyal). To drastično mijenja odnose na svjetskom tržištu, jer Kina i Indija su prvi i treći svjetski uvoznik ugljena.


Ugljični dioksid - eliksir života!?

Bankrot Peabodyja je kraj jednog doba. Kompanija je bila osnovana 1883. s kapitalom od 100 dolara, jednim kolima i dvije mazge.

Financirali su više od 25 poricateljskih grupa. Među njima je Centre for the Study of Carbon Dioxide and Global Change in the US, koji tvrdi da je ugljični dioksid, ni manje ni više, "eliksir života". (Vidi članak o Centru na sajtu rationalwiki.org.)

Tu tvrdnju u Hrvatskoj promovira poznati poricatelj klimatskih promjena, akademir Vladimir Paar, koji je o tome u veljači o.g. održao predavanje u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti: Spašava li “plin života” čovječanstvo od kataklizme?

Tu postoji pomak u argumentaciji, nasuprot ranijem potpunom poricanju: priznaje se da CO2 izaziva globalno zatopljenje, ali se tvrdi da je to dobro, jer spriječava novo ledeno doba, do kojeg će doći zbog prirodnih varijacija zvanih milankovićevi ciklusi. Pritom promotori te tvrdnje zanemaruju (a Paar kao fizičar to dobro zna) da se tu radi o promjenama koje se događaju postepeno kroz tisuće i desetine tisuća godina.

Važno je spomenuti i to da Paar, kao što je redovno slučaj s takvim javnim poricateljima s akademskim titulama, nije klimatolog i nije objavio nijedan znanstveni rad iz tog područja. Ranije je u sukobu s hrvatskim klimatolozima tvrdio da temperatura uopće ne raste.

Iste dokumente prikazuje Bloomberg New Energy Finance: Coal Firm to Pay Obama Mentor $435,000 to Fight Climate Plan.

Laurence Tribe, profesor na Harvard Law School i bivši mentor sadašnjeg predsjednika SAD, dobivao je od Peabodyja 75.000 dolara mjesečno za borbu protiv Obaminog Clean Power Plan.
Post je objavljen 15.06.2016. u 14:55 sati.