Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Vječni oportunizam

Boris Dežulović: Doktor Banac i Mister Hyde

"Hrvatski Intelektualac na Historijskoj Vjetrometini, naravno, nema svoje privatno uvjerenje. Nikad njegov akribični angažman nije iz strasti i uvjerenja, već je cijeli iz bijedne činovničke ambicije, ali najdalje do Gospodina Ministra: tek ponekad, u vlažnim snovima, i do Veleposlaničke Ekselencije. Stup društva, ali nikad nosivi, tako se on gleda biti viđen – uvijek u ugodnom hladu, ali nikad na vjetrovitom vrhu. Što će mu na kraju Slavne Historije biti otprilike i točan epitaf i precizna mjera kovčega.

Nesreća je Hrvatskog Intelektualca, međutim, što je njegova Historijska Vjetrometina hladna, nepregledna tundra bez horizonta: nikad njegov sitan, kukavan život nije prošao bez rata, revolucije, velikih kriza i povijesnih obrata, u kojima svakih nekoliko godina s novom uniformom, zastavom i stranačkom iskaznicom zadužuje najnovija, još neraspakirana uvjerenja i stavove."
Najbolja posveta Krleži. Vanserijski tekst! Ne samo da Dežulović mete misinterpretatore precizno interpretirajući njegovo djelo, već ga i majstorski sljeduje prokazujući model vječnog oportunizma (na primjeru živog utjelovljenja krležijanskog gospodina Doktora, a ujedno i Krležinog misinterpreta).


Post je objavljen 14.06.2016. u 09:30 sati.