Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prokleta-od-daljina

Marketing

KOLIKO JE NAŠA PREDSTAVA SFERE NAIVNA?




Tekst je iz zajedničke zbirke

"POEZIJA SVEMIRA"

Željka Košarić-Safiris

Jadranka Varga

dr. Zlatan Gavrilović Kovač


Image and video hosting by TinyPic


Da bismo pokazali koliko je predstava sfere Nerkesija Muhammeda nama današnjima naivna, poslužit ćemo se primjerom jednog zvjezdanog sazviježđa na sjevernom nebu svima nam poznatoga kao Mali medvjed.

Ukoliko promatramo nebesku sferu za vrijeme duboke noći, a bez svijetlosti Mjeseca onda nam se čini da su sazviježda podjednako udaljena od nas. Ona tvore nebeski sklop u čitavom poretku Kozmosa koji je od oduvijek bio u uskoj povezanosti sa ljudskim životom i kojim je bila obilježena čitava ljudska kultura. Tako je konačno sav ljudski rod vremenom poprimio karakteristike našega univerzalnog jedinstva sa poretkom čitava svijeta. Nije stoga čudno, da su sve naše kulture od one pretpovijesne do današnjih imale mnoštvo priča i mitova koji su bili u uskoj povezanosti sa našim poimanjima neba i nebeske sfere.

U grčkoj mitologiji, na primjer, sazviježđe Malog medvjeda asocirano je sa Idom, jednom od nimfi koja je njegovala boga Zeusa, dok je ovaj bio dijete. U drugom mitu sedam zvijezda Malog medvjeda identificirane su sa Hesperides-sa sedam kćeri Atlasa koji je upravljao Herinim hramom i vrtom gdje su rasle jabuke besmrtnosti.

Zvijezde Malog medvjeda ponekad su se, također, razmatrale kao dio sazviježđa Zmaja i formirale su jedan asterizam koji se zvao Zmajevo krilo. Grci su isto tako ovo sazviježđe pripisivali Feničanima koji su uzmali Mali medvjed za navigaciju morem mnogo više, nego što je to slučaj sa sazviježđem Velikog medvjeda koji je od njega mnogo veći i to zato, jer je sazviježđe Malog medvjeda mnogo bliže Sjevernom zvjezdanom polu i mnogo bolje ukazuje na sjever. Ovo se sazviježde još naziva u našim krajevima Mala kola pored slike Malog medvjeda sa dugim repom i onda se obično kaže, da je rep toliko dugačak, jer se Medvjed držao za njega i okretao oko pola.

Međutim, istina o tome sazviježđu je sasvim drugačija od ove koju smo naveli. Na kraju repa medvjeda nalazi se zvijezda Polaris koja je najsjajnija zvijezda ove konstalacije. Polaris je, također, kod nas poznata kao zvijezda Sjevernjača, a zapravo to je žuti super gigant sa magnitudom od 2.02, zapravo pulsar koji ima svoju pulsirajuću varijablu sa preciznim periodama svjetlosti i pulsacije koja je korisna za mjerenje distance između nebeskih tijela.
Zvijezda Sjevernjača je, dakle, višestruki zvjezdani sistem koji je udaljen nekih 430 svjetlosnih godina, njena primarna komponenta je sjajni gigant ili super gigant, dok su dva sjajna pratioca sasvim male galaksije.

Kochab je sa druge strane narančasti gigant koji je udaljen nekih 126 svjetlosnih godina, njegova svjetlost je 130 puta veća, nego svjetlost našeg Sunca.

Pherkad je opet vrući gigant A kategorije koji je 1100 puta sjajniji od našega Sunca, a 480 je svjetlosnih godina udaljen od nas.

Jildun je, sa druge strane, sasvim mala galaksija koja je udaljena od nas 183 svjetlosne godine.

Zeta Malog medvjeda je mala galaksija koja je udaljena od nas 380 svjetlosnih godina, dok je zeta ovog sazviježđa žuta galaksija koja je udaljena 97 svjetlosnih godina. Međutim, Mali medvjed sadrži također i deep sky objekte koji su eliptičke galaksije sastavljene od starih zvijezda sa malo ili nimalo zvijezda u unutrašnjosti.

Prema tome, teško je kako bismo danas mogli pristati na jednu jednostavnu sliku nebeske sfere kao plave lopte ili plavog neba pod kojim osjećamo mizeriju našeg života, a da ne vidimo sav trud generacija proteklih stoljeća koje su nosile sa novim spoznajama i nove istine o našem usudu u Kozmosu.

Odatle se čini, da bi suvremena književna kritika trebala biti obogaćena i prirodno-znastvenim spoznajama kako bi se doista došlo do puna uvida u karakter estetskog užitka i pune istine o njemu.



Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/poezijasvemira.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem
ISBN broj: 978-953-8100-54-3 ...Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.



Post je objavljen 26.12.2018. u 11:11 sati.