Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Nekoliko bitnih stvari o kritikama

** Jedna konkretna i objektivna kritika vrijedi više od tone "lajkova" i paušalnih "divno-krasno" komentara na društvenim mrežama. Iz konkretne kritike se može ponekad ponešto i naučiti. Od "lajkova" i paušalnih pohvalnih komentara se ne može naučiti baš ništa, ali se može itekako umisliti.

** Postoji razlika između konkretne objektivne i konstruktivne kritike (tj. što je loše, zašto je loše i kako popraviti, ili što je dobro i zašto), i subjektivnog omalovažavanja i patroniziranja (opaske tipa da bi se autor trebao ostaviti fotografije, ili opaski da je nešto loše, ali bez objašnjenja zašto, i slično).

** Kod kritika je jako važna stvar tko upućuje kritiku. Veću težinu ima objektivna konstruktivna kritika (ili pohvala) upućena od strane nekoga tko je fotografski dobro potkovan, nego kritika ili pohvala od strane fotografski polupismene osobe kojoj je krajnji doseg štancanje "selfija" mobitelom.

** Autori koji nisu u stanju trpiti kritiku, pa se od nje brane na sve moguće načine, najčešće to čine upravo zbog toga što su sami sebi umislili kako su najveći i najbolji. A to je zapravo prvi znak njihovog stagniranja ili nazadovanja. Najčešće ih krasi mantra "ako nemaš što lijepoga reći, šuti."

Post je objavljen 06.06.2016. u 00:01 sati.