Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/freshcayg

Marketing

ivica kičmanović

Čitam da su Austrijanci popljuvali Olivera Frljića, odnosno njegovu predstavu proglasivši je idiotskom provokacijom, provokacije radi.

Nekako me to rastužilo.

Naravno da se nisam preobratio u obožavatelja lika i djela Olivera Frljića, i dalje ga smatram egzibicionistom destruktivcem, pomalo narcisoidnim nositeljem kompleksa Ivice Kičmanovića, s purpurnom vrpcom.

Nije lako biti Oliver Frljić.

Nimalo nije lako egzistirati u raskoraku između stida od vlastitog porijekla, obilježenog ruralnim mentalitetom, i ridikuloznog dodvoravanja dekadentnom malograđanskom krugu, druge ili treće generacije izdanaka tog istog ruralnog mentaliteta.

Rastužila me ta činjenica, kao što me rastužilo i to u što se pretvorio Božidar Alić, kojeg sam davno, davno prvi put gledao kao mladog i perspektivnog glumca u Kamovu, smrtopisu.

Na isti način na koji me rastužila činjenica da nekakav Crnoja može postati ministar, da nekakav Mesić može postati predsjednik, da settebandiere poput Karamarka mogu postati bilo što, ili da mi je premijer bio čovjek koji je na račun države vodio ženu da vidi tetku u Australiji, i da je ona tom prigodom u državnoj instituciji u kojoj je zaposlena naplatila dnevnice, naravno da mu to nije bio jedini krimen, ali je najbanalniji i najbolje oslikava pripadnost istom onom ruralnom mentalitetu.

O onom drugom bivšem premijeru, ne bih trošio riječi kao ni o svim onima drugima, nisam mazohista.

Rastužilo me to što nam ti neki Austrijanci otvaraju oči, iako bi se i o njima moglo štošta reći, ali ipak kad nam netko unatoč svim našim pokušajima bijega od onog što jesmo, ukaže da smo upravo to što jesmo, nekako je tužno.

I bojim se da nema tu pretjerano lijeka, bojim se da i ne možemo postati nešto drugo osim onoga što jesmo.

Možda bi trebali pokušati izvući najbolje iz toga što jesmo, možda bi i uspjeli kada bi shvatili da nema ničeg nečasnog u vlastitom porijeklu, pa makar nam se i ne dopadalo previše, da je opcija pripadanja dekadentnom malograđanskom krugu, otpadnika od samih sebe nešto daleko gore, nešto što nas definira kao idiotsku provokaciju provokacije radi.

Post je objavljen 03.06.2016. u 13:40 sati.