Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/urvvukovipgz

Marketing

28. svibnja - Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske

hrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatska


Dan oružanih snaga i Dan hrvatske kopnene vojske slavi se 28. svibnja svake godine.

Prije 25 godina, 28. svibnja 1991. godine, na stadionu "NK Zagreb" u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu održana je svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Od tada se svake godine 28.-og svibnja obilježava Dan oružanih snaga i Dan hrvatske kopnene vojske.

Zbor narodne garde (ZNG) je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno - redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske.

Zbor narodne garde je ustrojen kao odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Hrvatskoj kao i zbog nemogućnosti nove hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na svom cjelokupnom državnom području.



Post je objavljen 29.05.2016. u 10:43 sati.