Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikiplan

Marketing

35. Oslobođenje - Zrakoplov

Ulazi prošireno izaslanstvo Unutarnjeg komiteta u sastavu petnaestak visokopozicioniranih članova iz radikalne protubilderborške struje uz podršku nekoliko nižerangiranih članova i osoblja zaduženog za sigurnost. Iza njih korača i tročlano povjerenstvo za putovanja u inozemstvo u čijem je sastavu i oniži povjerenik za problematiku prehrane.
Pero vješto ukloni bocu na pod iza kofera, a njegovo lice instantno poprimi decentni izraz uokviren ugodnim smiješkom. Obojica ustanemo i priđemo radosnoj gomili.
Istaknuti borci radikalne struje obojici nam čestitaju na uspješnoj organizaciji konferencije. Pero nevoljko trpi ljubakanje obraza, dok ja izbjegavam taj barbarski oblik izražavanja simpatija koji nikako nije u skladu sa čarobnjačkom doktrinom i pružam ruku izmičući se mokrim pokušajima.
Stišćem ručetine, a vješti mi jezici glade uši brojnim ljubaznostima koji se ne doimaju kao lažne fasade. To može značiti da još nisu čuli za debakl ili je konačni rezultat ipak sagledan pozitivno. U tom slučaju, Dragutin je želio uveličati naš uspjeh pa je zrakoplov u dolasku nakrcao impozantnim brojem Tajnih članova bez obzira što će se svi vratiti bez napuštanja zrakoplovne luke. Njega osobno nema, kao ni ijednog člana umjerene struje, što bi moglo značiti da je samo dio članstva uvidio viši smisao moje metafore. Nadam se da performans nije poslužio za još jednu podjelu mišljenja i tješim se činjenicom da bi Predsjednik zasigurno bio ovdje kada bi bilo zaista važno.
Glavni inkvizitor Unutarnjeg komiteta Norman dolazi posljednji. Njegova se precizno podšišana kratka kosa prorijeđeno gubi na tjemenu, dajući mu izgled prerano ostarjelog sportaša. Pronicljive oči ispod markantnih obrva na duguljastom licu i tanke usne odaju dojam čovjeka koji je uspješno savladao mnogo buke, očistio tuđe smeće u svome umu, namjerno očuvao svoje vlastito, a utišani glas savjesti bravurozno prilagodio svome poslu. Mali se pivski trbuh ne uklapa u liniju visokog dominantnog muškarca i svojom egzistencijom ruši iluziju sportske harmonije u cjelokupnoj slici.
Odbor za inkviziciju uspostavljen je kao neovisno tročlano tijelo. Glavni inkvizitor donosi odluke i sudove, dok mu ostala dvojica asistiraju samo kada on odluči da je to nužno. Norman je uvijek na lopti, informiran o činjenicama i spreman reagirati kada su ugrožena pravila. Ovdje je neupitno svojim izborom i nikome osim Predsjedniku ne mora objasniti zašto.
Vrsni se predator drži po strani i vreba dobar trenutak za preuzeti Peru. Ovaj se pravi da ne primjećuje tu namjeru i naivno se hvata za slamke spasa koje mu nesvjesno pružaju Tajni članovi, ispitujući ga o govorima delegata. Bez obzira što Pero blagoglagoljivo odgovara na brojna pitanja pokušavajući odgoditi izvjesno, u Normanovom ukočenom smiješku jasno piše da je informativni razgovor neminovan.

Post je objavljen 29.05.2016. u 09:41 sati.