Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Nebeski labirinti


Nakon uživanja u velebitskoj degeniji imao sam vremena prije mraka stići do još nekih zanimljivosti u Krmpotama, ali ovi su napravljeni ljudskom rukom. Jedna od tih je i Staklena kapelica koja se nalazi u selu Omar i napravljena je samo iz metalne konstrukcije i stakla. Kapelu je prema kazivanju lokalnog stanovništva prije oko 100 godina napravio Petar Krpan zvan Samac, a pokraj kapelice nalazi se i okrugla kamena cisterna ograđena niskim kamenim zidom. Kapelica je obnovljena mislim prije 4 godine sa novim staklom debljine 19 mm.

Zanimljive refleksije u staklenoj kapelici pred večer.Lijepa cisterna koja govori o nekad većoj živosti u ovim krajevima.


Na "dvoklik" fotkama reklamni plakat TZ-e i kapelica.


Malo iznad kapelice nalaze se "kameni psiholozi", kako mnogi zovu ove nebeske labirinte za čiji projekt je najzaslužnija Ingrid Karačić-Butorac koja je kamenje prevozila u karijoli, a kako kaže, često su joj društvo pravili konji na ispaši. 29.05.2012. je upriličeno svečano otvaranje grada labirinata u suradnji sa turističkom zajednicom i gradom Novi Vinodolski.


Zanimljivo kameno zdanje, vjerojatno napravljeno za smeće oko kojeg se natiskala majčina dušica.


Udruga Amor poziva na ljetni solsticij 21.06.2016. u slavljenju Sunca, Života i Ljubavi uz gongove i čekanju zore kod ovih labirinta.


Uz labirinte su i razni natpisi.


Pronašao sam i samonikle orhideje, ovo je crvenocrni kaćun.

Petnaest do dvadeset minuta vožnje ima dovde od Novog, a autorica Ingrid, koja već godinama proučava drevne kulture kojima su labirinti služili za meditaciju. tvrdi kako se prolaskom kroz ove kamene labirinte mogu poboljšati zdravstveni ili psihološki problemi, odnosi s ljudima te poslovne i materijalne dileme Svaki labirint je, kaže Karačić Butorac, povezan s određenim planetom, a turisti mogu šetati labirintom ljubavi i stvaralaštva, labirintima slobode, preobrazbe, života, osjećaja, moći, energije, povezanosti, mudrosti i Ganešovim labirintom, odnosno labirintom cijelosti. Odavde su i lijepi pogledi na na Novi, Vinodolski kanal i Krk.

Ovu fotku je snimio za Novi List A. Ravlić:


Na vidikovac Sviba sam stigao prije zalaska sunca.


Pogled na more i dio Novog koji nije daleko.


Odlučio sam se na duži put preko Ledenica.


Za večeru miješana salata (zeleni radić je iz vrta, ali već je malo ožilavio), sa sirom i ukiseljenim motarom s dosta maslin. ulja.


Za povećati: a jedna orhidejica se našla i u labirintu.


Za kraj ovčica na livadi prema Pavlomiru.


Post je objavljen 27.05.2016. u 16:40 sati.