Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigekojeoduzimajudah

Marketing

Katarina Bivald - Čitateljica u potrazi za sretnim završetkom

Katarina Bivald - Čitateljica u potrazi za sretnim završetkom
Profil

Sara i Amy se godinama dopisuju i razmjenjuju svoje knjige. Kada Sara izgubi posao u knjižari,odluči otići posjetiti Amy u Iowu,iako nikad nije bila izvan Švedske. Pri dolasku u gradić Broken Wheel saznaje da je Amy umrla. Zbunjena i šokirana ne zna što učiniti sada. Cijeli gradić ju pokušava zadržati jer je ona Amyna posebna gošća o kojoj im je puno pričala. Sara otkriva da gradić nije onakav kakav joj ga Amy opisivala,ali ipak mu daje priliku. Kroz Amyna pisma i Sarine avanture u gradiću upoznajemo sirotog Georgea, uštogljenu Caroline, simpatičnog Andya i Amynog nećaka, Grace i Johna. Sara uskoro shvati da svima njema treba jedna prava knjiška avantura i otvara knjižaru. Može li Sara u tome uspjeti i približiti knjige zagriženim nečitačima? Hoće li pronaći svoj sretni završetak u Iowi ili ipak u Švedskoj?

Iskreno, bila sam jako skeptična u svezi ove knjige. Bilo me je strah da će to biti još jedna "već viđeno" knjiga. Većina takvih knjiga koje počinju bijegom u drugu državu su strašno sladunjave,nije da ih ne volim,ali ova knjiga je dobrodošla promjena. Tijekom čitanja ove knjige mogla sam se zamisliti da sjedim zajedno sa Sarom u knjižari, da sam prisutna u tom malom gradiću sa svima.
Sara kao lik mi je fascinantna. Jedna povučena osoba koja se mora suočiti s hrpom ljudi u stranom gradu,stranoj državi. Njena transformacija očarava,odjednom postaje omiljena osoba u gradu,pokretač je svih događaja. Toliko su je zavoljeli da je prose samo da ih ne napusti kad joj istekne viza. Ostali se također mijenjaju pod njenim utjecajem i utjecajem knjiga. Caroline napokon malo otpušta uzde i spetlja se s mlađim muškarcem, George se bori sa svojim osjećajima i alkoholizmom. Tom se opušta u njenoj blizini.

Jedna predivna priča s mnoštvo citata,usporedba i razgovora o knjigama. Dok sam čitala ovu knjigu moj popis za čitanje je samo rastao i rastao. Svaki pravi ljubitelj knjiga bi trebao pročitati ovu knjigu jer stvarno je čarobno kako knjige spajaju ljude.

Osvrt napisala Dijana Mandić

Post je objavljen 25.05.2016. u 22:03 sati.