Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Sukob interesa



Ovih se dana naveliko 'drvi' o sukobu interesa u čijem se kolu našao prvi nam potpredsjednik Vlade T.K. i njegova bolja polovica. Kao ona, tj. bolja polovica, još preciznije njezina konzultantska firma, radi za MOL u tzv. arbitraži između te mađarske naftne kompanije i države Hrvatske. A kako je u 'tijesnoj' vezi sa spomenutim 1. potpredsjednikom, postoji velika opasnost da dotični u trenutcima 'sreće' ne izlane nešto pred odabranicom srca svog, a što bi onda ona, poput Mata Hari, mogla prenijeti svojim poslodavcima. Pravi špijunski triler u kojem se 1. potpredsjednik brani kako tu nema nikakvog sukoba interesa jer on nije još tamo od stoljeća sedmog… itd, itd. I skrušeno moli da se njegovu obitelj ne miješa u to i ne maltretira, zaboravivši pri tom da je vlasnica spomenute konzultantske firme slučajno njegova supruga.

I dok je za 'žutilo', za glasače i puk željnog 'političke' krvi to jedan do neba vapijući sukob interesa, u pozadini 'političkog diskursa', već se godinama odvija sukob interesa o kojem ni 'žutilo' ni glasači ne zbore ni slovca. A radi se o tome da 'uvaženi zastupnici', kako im tepa predsjednik Sabora, donose odluke, zakone i propise kojima se regulira što će ti 'uvaženi zastupnici' imati, što će dobiti, koliko će raditi a koliko plandovati, etc, etc.

I tako, danas u J.L. čitam naslov popraćen adekvatnom slikom da adekvatnija ne može biti.


Dakle: 'uvaženi su zastupnici', svih fela i boja, sebi izglasali jednotjedni odmor od 'napornog' rada u sabornici koristeći činjenicu da državno/vjerski blagdan Tijelovo pada u četvrtak. Kako u petak i onako ne dolaze na posao (nikako da sastave kvorum), a ponedjeljkom u kuloarima manje-više komentiraju što su vikendom radili, utorkom i srijedom idu 'u bazu', sasvim je normalno da nema smisla dolaziti na posao jer jedini dan kad bi radili je taj četvrtak, a on ovaj put pada baš na veliki blagdan.

Pozivam, shodno ovakvom potezu sabornika, 'uvažene radnike' koji slučajno imaju radna mjesta, da sebi u svojim tvrtkama jednako tako izglasaju sedam dana plaćenog odmora za blagdan Tijelovo.

„E, ne može tako“, reći će netko od 'uvaženih zastupnika', „to može odrediti samo poslodavac/vlasnik tvrtke.“

Gospodo 'uvaženi zastupnici' potpuno se slažem s vama.
Ipak, imam jedno pitanje za vas: tko je vama poslodavac? Po mom sudu to su glasači koji su vas izabrali za 'uvažene zastupnike'. Pa gospodo 'uvaženi zastupnici', izvolite pitati vaše poslodavce, tj. glasače, slažu li se oni s time da vi sedam dana plandujete u doslovnom smislu, jer je i ono što radite u Saboru u odnosu na 'uvažene radnike' jednako tako plandovanje, samo što se zove 'zasjedanje Sabora'.

I ne samo za ovaj slučaj. Nego i za sve one slučajeve kad ste, ako sami donosite odluke o vašem probitku, u debelom sukobu interesa.


Post je objavljen 20.05.2016. u 15:56 sati.