Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

ŠKERCI, DEŠPETI I KONTRE




Kada me o kulturnim zbivanjima u Gradu Pagu izvješčuje portal koji i nema baš neke velike veze sa Gradom Pagom, osim što oni koji upravljaju tim portalom znaju da je Grad Pag dio zadarske županije, pa osjećaju potrebu da bi trebalo Pažane i sve one kojih interesiraju kulturna događanja u tom gradu izvještavaju o istima.
Portal "Antena Zadar" dan prije svih paških portala, tu mislim na službeni portal Grada Paga i portal Centra za kulturu, pa u konačnici portal koji je tu obavijest trebao donjeti prije svih, riječ je o službenom portalu paških karnevalista BNB, donio je vijest kako će se u Kneževom dvoru u Pagu održati predstavljanje knjige Stjepana Sabalića, knjige koja nosi puni naziv "Škerci, dešpeti, kontre: istinite zgode lokalnog satiričara".


Nisam siguran dali je to škerac navedenih paških portala, dali dešpet ili kontra, jer mi smo u Pag uvijek kontra.
Gradski portal je na dan predstavljanja knjige obavijest postavio na portalu, a službeni portal karnevalista i dalje ostaje nijem, portal Centra za kulturu određuje što je to kultura i što treba objaviti a što ne.
Onaj bez kojega paški karnevalski događaji bilo zimski ili ljetni do sada su bili nezamislivi jest meštar karnevala Stjepan Sabalić – Stipe Koren ili Lovoro Kantirić.

Pisac i pjesnik, urednik najpoznatijeg i jednog od najstarijih karnevalskih listova "Baš me briga", nije dočekao da na svjetlo dana ugleda svoju knjigu koja je sinoć bila predstavljena paškoj publici u Kneževom dvoru.
Nisam nazočio predstavljanju knjige, nisam bio u Kneževom dvoru, bio sam doma i čekao dali će netko od navedenih paških portala ili barem netko od paških blogera donjeti dvije rečenice ili koju fotografiju. Ništa od toga.
Idemo ususret još jednom karnevalu, kada dva dana grad Pag postane središte ljetnog karnevalskog svijeta, što je odlična promidžba za Pag i njegovu kulturu u cjelosti.

Siguran sam da se Stipe cjelu godinu spremao za karneval i maškare, skupljao navedene škerce, kontre i dešpete, i predstavljao ih paškom i inom puku. Taj trud treba cjeniti i dati mu maksimalnu pozornost. Vidim da je dato truda da se to bogastvo pisane riječi objavi, ali da mu nije baš data neka velika pozornost. Šteta. Najvažnije od svega je sačuvati pozicije.

Iz uvodnika BMB-a 1988. godine:
"A fotelje? Ca van one znače? Znače ono ca jesu. Del namještaja u službenim prostorijama ki na niki mod izdiva onoga ki na nju sidi. Narav mu otkriva. Stili smo da o tome upozorimo sadašnje, bivše i buduće funkcionere, ali i narod. Nek narod vidi da od foteje zapravo zavisi sve. I sigurnost i sumnje i rotacija i privlačnost i opasnost i uspjeh. A toga ni puno rukovodilaca ni svjesno." (Lovro Kantirić)



Post je objavljen 12.05.2016. u 22:32 sati.