Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Nijemci gladni za stanovima zbog obilja jeftinog novca

Skok stambenog kreditiranja počeo zabrinjavati vladu.
Kamatne stope na štednju koje su sve bliže nuli nagnale su Nijemce da ubrzano počnu kupovati stanove što je dovelo do skoka potražnje i cijena nekretnina.
Kako navodi Bloomberg, na njemačkom nekretninskom tržištu sve je primjetnije “zagrijavanje”, a moguće nastajanje balona zabrinjava vladu.

Eksplozija kreditiranja

Naime, trenutna monetarna politika Europske središnje banke (ECB) rezultirala je znatnim padom kamatnih stopa na štednju, baš iz razloga kako bi se potaknula potrošnja, a u konačnici i gospodarstvo.
Time su promijenjene i navike Nijemaca koji su desetljećima bili skloniji unajmljivanju stanova umjesto njihove kupnje te štednji u banci. Međutim, štednja je sve neatraktivnija, a kamatne stope na stambene kredite također su vrlo niske, oko jedan posto godišnje.
Povoljni uvjeti financiranja doveli su do eksplozije rasta stambenog kreditiranja. Prema podacima njemačke središnje banke, lani su hipotekarni krediti skočili 22 posto. Za usporedbu, od 2011. do 2014. godišnji rast kredita iznosio je između dva do tri posto. Potražnja za stanovima je tolika da ju građevinari ne uspijevaju zadovoljiti, iako je izdavanje građevinskih dozvola na 15-godišnjem maksimumu.
Naime, vlada procjenjuje da sadašnja potražnja može godišnje “progutati” 350.000 novih stanova, a gradi ih se oko 15 posto manje nekretnine Zadar

Post je objavljen 12.05.2016. u 11:46 sati.