Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obrucnabacvi

Marketing

"JOŠ HRVATSKA NI PROPALA..."

OSTAJE PRI SVOME
Svećenik koji brani NDH: 'Bila je legalna i međunarodno priznata država, neovisna kao i ova'




SPLIT - Svećenik Luka Prcela, koji je u nedjelju uzburkao javnost kada je u propovijedi na misi u Splitu rekao kako ne može oprostiti predsjednici države izjavu da NDH nije bila nezavisna i da je bila zločinačka, popodne je u razgovoru za Hinu kazao da mu nije žao što je to rekao te da je samo propovijedao evanđelje.

Rekao je da mu nikada neće biti žao i unatoč tome što mu je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila kako mu oprašta, on dodaje da njoj nema što oprostiti jer to nije smjela reći.

Predsjednica mu je na facebook profilu odgovorila da ona njemu njegovu izjavu oprašta te da se treba okrenuti budućnosti.

Hrvatska dominikanska provincija priopćila je popodne da je propovijed koju je prior dominikanskoga samostana u Splitu o. Luka Prcela izrekao na misi njegovo osobno razmišljanje i nije stajalište dominikanske provincije. Svećenik, podsjeća se, izgovara svoju propovijed prema savjesti i nitko njemu nadređeni ne može određivati niti kontrolirati što će u pojedinoj propovijedi izreći.

Provincijal Anto Gavrić istaknuo je da je stajalište Hrvatske dominikanske provincije da se u propovijedima u crkvi tumači Božja riječ, poziva na pomirenje i zajedništvo te da oltar ne smije služiti za politička razračunavanja bilo koje vrste.

"Što je to toliko uznemirilo sve moguće ljude čitavoga svijeta? Zovu, viču, galame, a ja ni kriv ni dužan. Ja sam samo propovijedao evanđelje", kazao je na početku razgovora za Hinu Luka Prcela. Na pitanje stoji li u evanđelju političko prozivanje predsjednice republike ili je to njegov osobni stav, odgovorio je kako ga nitko nema pravo udarati po obrazu i da ima pravo braniti svoje dostojanstvo.

"Ja branim dostojanstvo, ne samo svoje, nego dostojanstvo svoga naroda, svoje majke, oca, braće i sestara. Tako mene zove moj provincijal i pita me kako to danas ima veze sa ičim. Pa kako nema veze? Ima! To je izazov da govorim o stvarnosti. Mi moramo pratiti znakove vremena. Jer Bog je moj sišao na zemlju, među ljude. Provincijal nije slušao ni gledao propovijed, pa kako onda može išta govoriti", izjavio je Prcela.

Po njegovim riječima, vjernici na misi danas su odlično reagirali i mnogi su mu dolazili čestitati. Kaže da je većina vjernika inače zadovoljna njegovim propovijedima zbog čega često doživljava njihove pozitivne komentare.

"To što se nađu neki koji su lijevo orijentirani i koji ne vide dalje dva prsta od nosa to je njihov problem. To nije moj problem. Ja znam i kada su neki vjernici, katolici i veliki Hrvati plakali za razbojnikom Titom", dometnuo je.

Na činjenicu da se dio splitskih dominikanaca u današnjem razgovoru za Hinu nije složio s njegovim takvim "naukom Crkve", L. Prcela je rekao da se ne slažu zato što je dobro govorio i zato što ljudima ne smetaju ljudske mane nego vrline.

Nastavio je i rekao da je tijekom mise isto tako kazao kako mu je drago i zahvaljuje dragom Bogu da su se stopostotni invalidi, koji su prosvjedovali u šatoru ispred Ministarstva branitelja, vratili u svoje kuće i što ga slušaju i gledaju ispred malih ekrana. Kazao je da su ti invalidi 550 dana bili izvan svojih kuća i da vrlo dobro zna kako im je bilo jer je i on sam bio u zatvoru tri godine, pa zna kako su se osjećali.

Kao svećenik Luka Prcela je bio proganjan u prošlom totalitarnom režimu. "U zatvoru sam bio od 1983. do 1986. godine i to samo zato jer sam govorio istinu. Bio sam prvo zatvoren na Katalinića brigu u Splitu, pa potom u Makarskoj, te na kraju u Požegi", rekao je.

Za NDH je kazao kako smatra da je to bila "legalna i međunarodno priznata država, te jednako neovisna kao i ova današnja". Upitan misli li kako je u redu da svećenik s propovijedaonice govori takve stvari kaže da to ne bi tako govorio da ne misli na taj način. "Mene ne zanima Ante Pavelić, mene zanima nezavisna država Hrvatska. Ja nikada ne bi prihvatio hrvatsku državu u kojoj bi Mesić i Josipović bili predsjednici države", rekao je Luka Prcela.

Za mise koje je tijekom Domovinskog rata počeo održavati za Antu Pavelića je izjavio da je to sada davno prošlo-svršeno vrijeme, te da se "novinari-strvinari stalno na to vraćaju". Nastavio je da ima pravo držati misu za Antu Pavelića jer je bio vjernik koji je obavio sve vjerničke dužnosti od krštenja do crkvenog pokopa, a takve mise više ne drži zbog "nekih koji se prema tome glupo odnose".

Zadnju takvu misu je održao prije 12 godina i smeta mu kada se o tome još uvijek govori kao da se i dalje događa, a posebno što se pri tom spominje samo on iako ih ima još koji sada drže takve mise.

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Iskrena hrabrost svećenika Luke Prcele i licemjerje i sitost Hrvatske dominikanske provincije..

H.H.



Post je objavljen 09.05.2016. u 21:01 sati.