Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/edoimedo

Marketing

Dorada sjemena

Danas ćemo malo o daradi sjemena. Svako sjeme koje ide na prodaju mora biti dorađeno.

Pod doradom sjemena podrazumjevamo: čišćenje,sušenje, specijalni postupci dorade( piliranje, segmentiranje, kalibriranje, ribanje i poliranje, tretiranje zaštitnim sredstvima), laboratorijsko ispitivanje sjemena.

Čišćenje i sušenje:nakon berbe sjeme čistimo od primjesa tj. zemlje, dijelove stabljike, sjeme korova. Čišćenje težih čestica vrši se sitima , a lakša zračnom strujom (ventilatorom).Da bi sjeme mogli skladištiti u sjemenu moramo smanjiti količinu vlage na 8-16%, a sušenje vršimo u sušarama ili na zraku u hladu( za osobnu upotrebu).

Specijalni postupci dorade:

1) kalibriranje je odvajanje sjemena po veličini
2) piliranjeje oblaganje sjemena hranjivim sredstvima
3) segmentiranje
je odvajanje 1-sjemenih plodova
4) ribanje i poliranjeje skidanje priraslica sa sjemena(dlačice,bodlje...)
5) tretiranje zaštitnim sredstvima sjeme tretiramo zaštitnim sredstvima u cilju sprečavanja prenošenja bolesti i štetnika.

Laboratorijsko ispitivanje sjemena: provjerava se čistoća sjemena, zdravstveno stanje, apsolutna težina sjemena ,apsolutna klijavost,energija klijanja. Čistoću sjemena provjeravamo povečalom.

Utvrđivanje klijavosti Za klijavost uzimamo 100 sjemenki koje stavljamo na vlažne bugačice( su mali tvrđi papirnati ubrusi). Sjemenke se testiraju na optimalnim uvijetima. Uzorak stavljamo u termostat gdje se odredi optimalna temperatura. Ispod bugačica stavimo posudu s vodom zbog zračne vlage. Nakon 2 tjedna bugačice izvadimo van i izbrojimo broj sjemenaka koje su iznikle. Koliko je sjemenki izniklo tolika je klijavost. Na primjer: ako je izniklo 43 sjemenke klijavost je 42%, 59 klijanaca 59%....

Klijavostoznačava broj isklijalih biljaka u optimalnim uvjetima i optimalnom vremenu ispitivanja.
Ako je sjeme krupno onda se klijavost testira u vlažnom pijesku.

Ako sami skupljate svoje sjeme možete klijavost provjeriti i kod kuće. Ima jedan brzi test sa soli i vodom ( mora biti slaba otopina)-u tu otopinu se stavi sjeme i sjeme koje potone je dobro za sadnju, a ono koje ostane plutati na površini vode ne valja. Kod takvog testiranja uzima se minimalno 10 sjemenaka. Nakon takvog testiranja sjeme treba dobro oprati i odmah posaditi. Ako kasnije sadite to isto sjeme treba ga posušiti.

Ali također možete i sa gornjim testom isprobati inprovizirati kod kuće. Umjesto papira uzmite vlažnu krpu ili platnenu maramicu , stavite negdje gdje ima dovoljno topline ,ali da nije prevruće, vlažnost zraka -svaki dan prskajte sa špricom ili napravite improvizirani plastenik.



Ovo su smjernice o klijavosti sjemena:
0% - sjeme nije pogodno za sjetvu, mrtvo sjeme;
20% - sjeme sa vrlo malom klijavošću, opravdana sjetva samo ako se radi o vrsti i sorti čije se sjeme teško nabavlja i koju želimo očuvati, najbolje je ovakvo sjeme posijati u zatvorenom prostoru gdje možemo nadzirati većinu uslova nicanja;
50% - sjeme srednje moći klijavosti, ovo sjeme se može posijati u vrt ,ali uz povećanje sjetvene norme za 50%;
80% - sjeme dobrih klijavih karakteristika;
95% - sjeme odlične kvalitete.

Energija klijanja snaga kojom klica izbija na površinu tla. postupak je na isti način kao i kod klijavosti jedino se u ovom testiranju skraćuje broj dana. Prebrojimo niknule biljke ako je niklo 84 biljke onda je energija klijavosti 84%. određuje se u optimalnim uvjetima ali u skraćenom periodu testiranja.

Sve ove podatke koje dobijemo iz laboratorijskog testiranja prepisuje se na certifikat ili zdravstveni karton. Nakon toga sjeme se može pakirati u prodajnu ambalažu. Na svaku prodajnu ambalažu stavlja se deklaracija. Podaci na deklaraciji prepisani su sa certifikata . Tek nakon toga sjeme može na prodaju.


Post je objavljen 06.05.2016. u 08:32 sati.