Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bartimejcroata

Marketing

Pranje nogu ženama na Veliki četvrtak i feminizam- dio četvrti

Ne znam da li su žene kojima je -Bergoglio milosrdni- prao noge (i ljubio ih) imale veo na glavi, ali pretpostavljam da su imale muslimanke kojima je oprao noge.
Pavao je ovako razmišljao o nošenju vela na glavi. Nemojte da vas brka u sljedećem tekstu što piše prijevjes umjesto vela. To je prijevog od Bonaventure Dude, koji se jadan dao u prevođenje Novog zavjeta i to je učinio puno lošije od pok. Ljudevita Rupčića koji je bio Hercegovac pa je radi toga biblija bila puno manje čitana, pa su oci biskupi brže bolje odlučili tiskati Dudin prijevod. Ono što je stavio -vlast- u navodnicima, Ljudevit je preveo -znak svoje punomoći-
1Kor.
RED NA VJERSKIM SASTANCIMA
Nošenje prijevjesa
Nasljedovatelji moji budite, kao što sam i ja Kristov. 2Hvalim vas što me se u svemu sjećate i držite se predajâ kako vam predadoh. 3Ali htio bih da znate: svakomu je mužu glava Krist, glava ženi muž, a glava Kristu Bog. 4Svaki muž koji se moli ili prorokuje pokrivene glave, sramoti glavu svoju. 5Svaka pak žena koja se moli ili prorokuje gologlava, sramoti glavu svoju. Ta to je isto kao da je obrijana. 6Jer ako se žena ne pokriva, neka se šiša; ako li je pak ružno ženi šišati se ili brijati, neka se pokrije. 7A muž ne mora pokrivati glave, ta slika je i slava Božja; a žena je slava muževa. 8Jer nije muž od žene, nego žena od muža. 9I nije stvoren muž radi žene, nego žena radi muža. 10Zato žena treba da ima »vlast« na glavi poradi anđela. 11Ipak, u Gospodinu – ni žena bez muža, ni muž bez žene! 12Jer kao što je žena od muža, tako je i muž po ženi; a sve je od Boga. 13Sami sudite dolikuje li da se žena gologlava Bogu moli? 14Ne uči li nas i sama narav da je mužu sramota ako goji kosu? 15A ženi je dika ako je goji jer kosa joj je dana mjesto prijevjesa. 16Ako je kome do prepirke, takva običaja mi nemamo, a ni Crkve Božje.


Iz ovog teksta da se razabrati da je dobro nositi veo, ali samo u vjerskim prostorijama. U gospodinu (12) nema muška ni ženska jer žena rađa općenito i muško i žensko. Međutim radi anđela (10), iz poštovanja prema njima, žene su se morale pridržavati prirodnog poretka stvari i morale su biti uredne. Na vjerskim su sastancima prisutni i nevidljivi anđeli koji prate svaku nazočnu osobu.
Dakle, pokrivalo je znak podložnosti žene mužu. Unatoč tome (redak 12), treba primjetiti da u mističnom tijelu Kristovu postoji jedinstvo razlika te su tako muž i žena različiti udovi jednog te istog tijela i jednako su vrijedni poštovanja unatoč spomenutim razlikama. U islamu je dominantnost muža puno više izražena, pa žene moraju i u javnosti (koje zapravo nema jer su država i religija stopljeni) nositi veo. Neke nose i burku ali to ću objasniti drugom prilikom. Usput ću reći da je u većini islamskih država muškima dopušteno ženiti ženu tuđe vjere, dok ženama nije. Pogodite zašto je među migrantima koji dolaze u EU velika većina muškaraca.
Naravno da Bergoglio želi oslabiti kršćanstvo zajedno sa još milosrdnijom Angelom pa radosno poziva emigrante da u što većem broju dođu u EU kalifat ne bi li se ti procesi što prije odigrali, pa da onda gay radosno počme rješavati problem jadnih homoseksualaca koji su toliko diskriminirani i zakinuti sa bezobraštinom da se njihova dvodnevna veza ne može nazvati brakom. Zaboravih reći da se većina mješovitih brakova razvrgne (ne mislim na homiće) jer su kulturološke razlike prevelike.
Treba i reći da bi bilo prirodno zakonom zabraniti u kršćanskim zemljama da muslimanke nose veo u javnosti iz prostog razloga što trebaju poštovati kulturu i tradiciju zemlje koja ih je primila.
Neki dan sam osjetio radost u srcu kad sam sreo jednu muslimanku sa velom. To je bilo spontano. Vjerojatno je ta žena poslušna svome mužu. Kod nas žene mogu nositi veo jer smo mi i kršćanska i muslimanska zemlja što ja nisam znao do nedavno. Izgleda da je za to najzaslužniji očuh Domovine dr. Ante Starčević.
Umalo zaboravih citirati 1 Tim 2
8Hoću dakle da muškarci mole na svakome mjestu, podižući čiste ruke bez srdžbe i raspre; 9isto tako žene – u doličnu držanju: neka se rese stidljivošću i razborom, ne pletenicama i zlatom ili biserjem ili skupocjenim odijelom, 10nego – dobrim djelima, kako dolikuje ženama koje ispovijedaju bogoljubnost. 11Žena neka u miru prima pouku sa svom podložnošću. 12Poučavati pak ženi ne dopuštam, ni vladati nad mužem, nego – neka bude na miru. 13Jer prvi je oblikovan Adam, onda Eva; 14i Adam nije zaveden, a žena je zavedena, učinila prekršaj. 15A spasit će se rađanjem djece ako ustraje u vjeri, ljubavi i posvećivanju, s razborom.


Ovdje je važno zapaziti da se žena spasava rađanjem. Cijeli zapad izumire i mnoge žene neće biti spašene jer nisu htjele rađati. Evo sa prvih stranica biblije nakon što je prvi par sagriješio: Post3
A ženi reče:
»Trudnoći tvojoj muke ću umnožit’,
u mukama djecu ćeš rađati.
Žudnja će te mužu tjerati,
a on će gospodariti nad tobom.«


Kad žena prihvaća muke i kad prihvaća gospodstvo muža onda se spasava. Kako mi nije prije palo na pamet da ovo isprintam i polijepim po kući.


PS Ponovit ću da je jedan Bosanac rekao -Da nisam normalan tačno bih poludio- a jedan je drugi Bosanac rekao-- Da sam normalan tačno bih poludio-.
Post je objavljen 02.05.2016. u 23:41 sati.