Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

U HAZU DODJENJENE NAGRADE ZA NAJVIŠA ZNANSTVENA I UMJETNIČKA DOSTIGNUĆA

AKADEMIK KUSIĆ:

„OSJEĆAMO DA SE NE OSJEĆAMO KAO DA SMO U EU“

U atriju HRVATSKE AKDEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI u Zagrebu održan je prvorazredan društveni događaj 29.travnja 2016. čemu je povod bio 155. rođendan HAZU te dodjela nagrada devetorici znanstvenika iz tehničkih društvenih i prirodnih znanosti i matematike, medicinskih znanosti, filoloških znanosti, nagrada za književnost, likovnu i glazbenu umjetnost. Za rođendan HAZU uzima se dan 29. travnja 1861. kada je Hrvatski sabor prihvatio prijedlog Josipa Jurja Strossmayera o osnutku Akademije znanosti i umjetnosti.

Image and video hosting by TinyPic
S lijeve strane, naprijed, sjedi devet nagrađenih znanstvenika: S lijeva u prvom redu: prof. dr. Marija Polić Bobić, prof. dr. Eduard Marušić-Paloka, dr. Tvrtko Korbar, dr.Lovorka Grgurević , drugi red s lijeva; prof.dr. Dragan Kovačević, prof. dr. Davorin Kempf, dr. Dragan Damjanović, dr. Antun Česko, dr. Bojan Marottija.

Na dodjelu nagrada Uprava HAZU pozvala je predstavnike svih relevantnih političkih i kulturnih institucija počevši od predsjednika Sabora, koji je doduše u Akademiji kao kod kuće jer je Željko Rajner akademik, zatim predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Vlade, načelnika glavnog stožera oružanih sanaga RH – koji su u ovoj prigodi imali svoje izaslanike, ali bio je tu zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, predsjednica ustavnog suda dr. prof. Jasna Omejec, predsjednica USKOKA Tamara Laptoš, saborski zastupnici i zastupnice,i predsjednik i rabin Zidovsjk općine u Zagrebu, podpredsjednik i podpredsjednica Skupštine grada Zagreba, predsjednik rektorskog zbora dr. Boras, rektor sveučilišta u Puli, dekani i prodekani zagrebačkih fakulteta, predsjednik Matice Hrvatske dr. Stjepan Damjanović, predstavnici HRT-a, Hine i Večernjeg lista, predsjednik društva Hrvatskih književnika, zamjenice gradonačelnika grada Zagreba, predsjednik Hrvatske Gospodarske komore Davorko Vidović, nekoliko gospodarstvenika , predstavnik filharmonije, Koncertne dvorane…
Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić najprije je pozdravio nagrađene znanstvenike, zatim uzvanike, poimenično u funkciji u kojoj su prisutni, a onda rekao kako je“ ovo prilika, kao što je bila i prošle godine kada je HAZU obilježavala 200 godina od rođenja Josipa Jurja Strossmayera i 100 godina od rođenja akademika Supeka, da se sa distance vidi što je HAZU radila kroz povijest i da li danas odgovara društvenom izazovu, "da li smo mi danas dovoljno aktualni i avangardni." Strossmayer je shvatio da su znanost i obrazovanje najvažniji za pozicioniranje neke nacije. HAZU je supstitut na simboličkoj razini, ona je simbolizirala naciju različito interpretiranu od početka samostalnosti Hrvatske. HAZU je uz katoličku crkvu najvažniji čuvar hrvatskog identiteta od početka do danas" rekao je akademik " Zanemareno je sudjelovanje HAZU u razradi strategije znanosti i obrazovanja. Jer akademija treba najviše znati na području znanosti i obrazovanja" - riječi su akademika Kusića.
Godine 2015.HAZU je bila jedna od najaktivnijih u društvu i djelovala je u devet razreda, u 12 znanstveno istraživačkih jedinica u Zagrebu i 13 izvan Zagreba: u Bjelovaru, Puli Križevcima, Osijeku, Slavonskoj Požegi, Splitu, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru, i Zadru, te u po dvije znanstveno istraživačke jedinice u Dubrovniku i Rijeci, zatim HAZU ima sedam muzejsko galerijskih prostora 18 znanstvenih vijeća, 22 Odbora, 6 muzeja, sa 325 događanja u 2015. godini a sva područja ljudskog života u HAZU su zastupljena. Akademik Kusić istakao da su osim akademika Rajnera već tri akademika bili predsjednici hravtskog Sabora i to Vladimir Nadzor, Vladimir Bakarić i Vlatko Pavletić.

Image and video hosting by TinyPic
Uzvanici na dodjeli nagrade HAZU

PLANOVI! Prema riječima akademika Kusića u planu je izbor novih članova Akademije 12. svibnja 2016. i biti će izabrano do 17 novih članova HAZU, do devet dopisnih članova, do 12 suradnika članova.“ Zatim će se pristupiti i evaluaciji pravila izbora, i načina izbora, to već dugo nije mijenjano „ rekao je akademik Kusić. Zatim je nastavio te kazao da „ Odbor za obrazovanje i školstvo radi na evaluaciji predložene kurikularne reforme . Odbor za promociju znanosti od nacionalnog je interesa i on također radi. Strateški je važno raditi sa mladima u svim svojim segmentima, a isto tako važna je i suradnja sa svim institutima u Europi jer mi osjećamo da se ne osjećamo kao da smo u Europi, taj osjećaj se ne osjeća u praksi.“
„ Čini mi se da se posljednje dvije godine HAZU pita,sluša, ona šalje snažnu poruku, stabilnosti i staloženosti“- rekao je akademik Kusić.
NAGRADA koja se dodjeljuje replika je pročelja HAZU, ustanovljena je 1993. godine. Do sada ju je dobio 221 doktor znanosti. Svaki razred bira tajnim glasovanjem kandidata za nagradu, a onda predsjedništvo potvrđuje izbor . Ovom nagradom znanstvenicima HAZU šalje poruku društvu u vremenu kada imamo devalvaciju svih vrednota – da postoji ozbiljan sustavan rad“ rekao je akademik Kusić.

NAGRAĐENI SU SLIJEDEĆI ZNANSTVENICI

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
















Post je objavljen 01.05.2016. u 00:22 sati.