Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/staroinovo

Marketing

Novi detalji uz stari post


Jedne od mojih blogerskih godina su katolički i pravoslavni vjernici Uskrs slavili isti dan. Tad sam napisala ovaj post, pa se uz prigodne postove drugih blogera našao i na blagdanskoj naslovnici, što me je tad jako razveselilo. Razlog zašto ga ponavljam je friški „materijal“ kojeg sam upravo dobila, slike.

MALI SUNCOKRET

21.04.2011., četvrtak

SRETAN USKRS

Ponekad sam svojoj svekrvi, uz njenu bogatu blagdansku trpezu s obveznom šunkom pečenom u tijestu, opisivala uskršnji peretak moje bake. Govorila bih joj: to Vam je bilo nešto s okusom između kolača i kruha, žuto i okruglo kao vjenčić, kao perec ali s bočnim roščićima i rupom u sredini u kojoj bi se smjestilo šareno jaje, pisanac.
Nikad nisam vidjela kako to baka pravi jer su nas čekali već gotovi u velikoj pletenoj korpi zajedno s išaranim uskršnjim jajima u manjoj. Svi gosti bi dobili jedan „komplet“ i po tom šarenom običaju, tvrdom tijestu i zvuku takmičarskog susreta jaja, uz naš smijeh, pamtim blagdan Uskrsa.

Od bake je običaj preuzela tetka, a njene kćeri naslijedile recept. Zahvaljujući sestrič'nama, okus peretka i djetinjstva se srećom još uvijek, iako rijetko, čuva i vraća.

Ne znam praviti peretke ni šarati jaja, niti ispeći šunku u tijestu. Ali sam ponešto napravila s čim ću nas obradovati za dolazeći blagdan: objesila na prozore trpezarije proljetne zavjese s cvjetićima, osvježila bijelu boju stolica i obukla ih u žutu tkaninu, a okolnim jastučićima navukla novo zeleno i narančasto ruho. U glavi složila uskršnji meni, a u trgovini kupila žutu travicu i čokoladna Happy eggs;
istina, neće biti zvuka tucanja jaja, ali bit će radosnog šuškanja šarenog staniola i dobrog jela.HAPPY EASTER EVERYONE!* * *Hvala ti sestra što čuvaš naša sjećanja i činiš radost svojim gostima.kiss

Sretan Uskrs pravoslavnim vjernicima!


Post je objavljen 29.04.2016. u 22:05 sati.