Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Još kamera za nadzor brzine!?

Lutajući bespućima interneta, naletjeh na informaciju kako "mjerodavni" postavljaju još nazdornih kamera za nadzor brzine, odnosno kamera za automatsko ispisivanje prekršaja prekoračenja brzine.

Lokacije na kojima bi se trebale nalaziti nove policijske kamere za nadzor brzine, (uz one već postojeće koje su postavljene u Zagrebu i okolici, Rijeci, Splitu i Osijeku):

1. Uz državnu cestu D1, Na dionici broj 009 Jastrebarsko- Karlovac, na lijevoj strani u km 7+ 535 u Draganiću.

2. Uz državnu cestu D1, Na dionici broj 010 Karlovac - Budačka Rijeka, na desnoj strani u km 11+ 620. Kod područne škole Vukmanićki Cerovac.

3. Uz državnu cestu D1, Na dionici broj 010 Karlovac - Budačka Rijeka, na desnoj strani u km 16+ 600, kod područne škole Tušilović.

4. Uz državnu cestu D1, Na dionici broj 011 Budačka Rijeka - Grabovac, na desnoj strani u km 30 + 740, Plitvička ulica u Slunju, kod kućnog broja 66.

5. Uz državnu cestu D1, Na dionici broj 011 Karlovac - Budačka Rijeka - Grabovac na desnoj strani u km 47 + 670 , kod kućnog broja 37 u Rakovici.

6. Uz državnu cestu D6 Na dionici broj 002 Brezova Glava - Vojnić, na desnoj strani u km 0 + 930. u naselju Brezova Glava kod kućnog broja 21.

7. Uz državnu cestu D23 Na dionici broj 002 Josipdol - Jezerane na desnoj strani u km 0 + 623, Senjuska ulica kod kućnog broja 32 u Josipdolu (restoran Gradina).

8. Uz državnu cestu D42 na dionici broj 001 Vrbovsko - Josipdol, na desnoj strani u km 31 + 775, u naselju Siča, između kućnog broja 44 i 51.

No opet se postavlja pitanje:

Hoće li na znakovima ograničenja brzine za te dionice cesta na kojima se naalaze kamere, biti istaknuti i znakovi obavijesti da se brzina kontrolira kamerama? Konkretno, pravokutne ploče s piktogramom kamere?

Na cestama oko Splita, na lokacijama gdje se nalaze kamere za nadzor brzine, uredno su nekoliko stotina metara prije samih kamera, ispod znakova ograničenja brzine, postavljene ploče obavijesti da se brzina nadzire kamerama. Radi se o plavim pravokutnim pločama sa piktogramom kamere.

No u Zagrebu takvih znakova obavijesti - nema.

Naime, ako će kamere biti na taj način obilježene i uočljive, onda njihovo postavljanje ima smisla kao mjera preventive prebrze vožnje, o kojoj "mjerodavni" uporno bulazne nadugačko i naširoko. Ako ne, tada se zapravo radi o čistoj represiji koja koja nema toliko svrhu sprečavati prebrzu vožnju na tim "kritičnim mjestima", koliko zapravo imaju za cilj naplatiti što više prekršaja. Osim toga, već su i prometni stručnjaci izjavili za medije kako su kamere postavljene upravo na mjestima gdje je vjerojatnost da će se razviti veća brzina (pa je i veća vjerojatnost počinjenja prekršaja), a ne na kritičnim mjestima gdje se zbog brzina događale prometne nesreće.

‘Lokacije za kamere su birane da bi se ispisalo više kazni, a ne kako bi spriječili nesreće’....

Post je objavljen 28.04.2016. u 22:45 sati.