Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Kult(ura) heroja a ne zločinaca

Ladislav Tomičić: Ratni zločinac Veljko Marić unaprijeđen u heroja

"O Veljku Mariću kao o ubojici pred sudom je svjedočio i njegov suborac Darko Černi. Pravomoćnu sudsku presudu prema kojoj je novopečeni heroj oglašen krivim, podsjetimo još jednom, prihvatilo je i hrvatsko pravosuđe. (...) Ništa od navedenog s Marićevog suđenja i njegovom predratnom životu niste mogli čuti u hrvatskim medijima prilikom privremenog puštanja ratnog zločinca na slobodu. Umjesto toga, na javnoj televiziji mogli ste gledati kako Veljko Marić posjećuje šatoraše pred zgradom ministarstva branitelja, kako ga oni dočekuju pljeskom, a on im zahvaljuje na podršci. Veljka Marića hrvatsko društvo preko noći je unaprijedilo iz čina ratnog zločinca u čin ratnog heroja. Dođe mu to, valjda, kao nekakva mjera domoljublja."

Viktor Ivančić: Spomenička psovka

"Novi splitski administrativno-memorijalni pothvat šalje poruku koja je u civiliziranom svijetu, nenaviklom na moralne sunovrate takve vrste, teško zamisliva: zanemarimo li broj stradalih, to je slično kao kad bi nekakva tijela regionalne uprave odlučila ispred ulaza u spomen komplekse u Auschwitzu ili Buchenwaldu podignuti spomenike logorskim čuvarima, uz uklesane poruke zahvalnosti za hrabrost i herojstvo što su ga iskazali u obrani domovine."
"U Lori nikada nije postavljeno obilježje koje bi upozoravalo na zločin i čuvalo sjećanje na logorske žrtve. Grad je svima poznata zlodjela predano i poslušno čuvao kao javnu tajnu. Umjesto toga, sada će se pred ulazom u vojni kompleks podignuti dominantna skulptura u čast jedinice koja je regrutirala mučitelje i ubojice. Jednoglasnom odlukom gradske uprave obavljene su tehničke predradnje za viši nivo poricanja, koji vrišti od cinizma: ne više ono karakteristično – ‘to se nije dogodilo’, nego – ‘to što se dogodilo predstavlja junačko djelo’."


Post je objavljen 27.04.2016. u 21:00 sati.