Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hajjnezir

Marketing

"Tisuću pitanja?, - tisuću odgovora!"

Mir i spas Božji ti želim!

57. Posljedice?

Čovjek nad čovjekom vlada na njegovu nesreću. Ovaj i ovakav čovjekov izbor značio je i znači pristanak na uplitanje i zaplitanje, kao kada se pile zaplete u kučine (kudjelju), Samo se izbaviti ne može. Neefikasna i neblagovremena zaštita ljudskih prava dovodi do nezadovoljstva koje vodi ka dezavuiranju samog „Prava i Pravde“ gdje pojedinci ostaju izvan sankcija što svaku „vlast“ vodi u propast, u katastrofu.

„Neblagovremena, neučinkovita pravda navodi i pravednikovo srce na grijeh i osvetu.“

I gle čuda; - Pravda postade jedina koju je teže stići, to što je sporija.

Nezgodna strana Kraljevske vlasti:

„Uzimat će vaše sinove da mu služe kod bojnih kola i kod konja, i oni će trčati pred njegovim bojnim kolima.
Postavljat će ih za tisućnike i pedesetnike; orat će oni njegovu zemlju, žeti njegovu žetvu, izrađivati mu bojno oružje i opremu za njegova bojna kola. Uzimat će Kralj vaše kćeri da mu priređuje miomirisne pomasti, da mu kuhaju i peku. Uzimat će i najbolja vaša polja, vaše vinograde i vaše maslinike, i poklanjat će ih svojim dvoranima.
Uzimat će desetinu od vaših usjeva i vaših vinograda i davat će je svojim dvoranima i svojim službenicima.

Uzimat će i vaše sluge i vaše sluškinje, i vaše najljepše volove i magarce, i upotrebljavat će ih za svoj posao Uzimat će desetinu od vaše sitne stoke, a vi sami postat ćete mu robovi:
I kada jednoga dana budete vapili za pomoć zbog kralja koga ste sami izabrali; Jahve vas neće uslišati u onaj dan!“

Moć diskriminacije; -„ Najveće blagodati zlouporabljene nose sa sobom i najveće prokletstvo“.

„Narod nije htio da posluša Samuelova glasa, nego reče: 'Ne! Hoćemo da kralj vlada nad nama!' Tako ćemo i mi biti kao i svi narodi: Sudit će nam naš kralj, bit će nam vođa i voditi će naše ratove.“
Kada je Samuel sve čuo što narod govori kaza sve Jahvi. A Jahve reče Samuelu: „Poslušaj njihovu želju (sloboda izbora im je zagarantirana, odgovornost određena) i postavi im kralja.“
Tako Samuel reče Izraelcima: „Vratite se svaki u svoj grad!“ ................... .

„............ 'Ne nego kralj neka vlada nad njima!'
Pa ipak je vaš kralj Jahve, vaš Bog! I eto vam sada kralja koga ste izabrali!
Eto Jahve je postavio kralja nad vama. Ako se budete bojali Jahve i njemu budete služili, ako budete slušali njegov glas i ne budete se protivili njegovim zapovijedima, slijedit ćete Jahvu, Boga svoga, vi i kralj koji kraljuje nad vama.
Ako li ne budete slušali Jahvina glasa, ako se budete protivili njegovim zapovijedima, tada će se ruka Jahvina spustiti na vas i na vašeg kralja, da vas uništi. .................................................................................................... ." (citati iz Biblije - Svetog Pisma)

Epilog

Pomisli stvorenje da je mudrije od Stvoritelja, (a jadna je mudrost stvorenja) te uze „Pravdu“ u svoje ruke.
Sami definiraše što je to ; - Pravo, Pravda, Poštenje ali u definiranju nisu jedinstveni, (ne odnosi se na sve jednako).


To ih dovodi do toga da uređuju i propisuju pravne norme, pravne odnose, vrijednost prava i oduzimanje prava, odnos javnog i privatnog prava, međusobnu ovisnost prava i države i u sve to uvedu politiku, bar oni tako misle.
Pravo podijeliše na različite vrste, grane i tko zna na koje sve načine i kao po običaju od „Prava“ nauku (znanost) učiniše, sve kako bi „običan“ čovjek stekao dojam da nije sposoban donijeti sud što je pravo, pošteno i pravedno. Od silnih članaka i paragrafa ostaje zbunjen te prihvati njihovu definiciju poštenja, pravde i prava kao stvarno poštenje, pravdu i pravo.
U ono doba čovjeka se vezivalo za riječ.
„Za ostvariti i temeljna prava treba ti odvjetnik.“

P r o l o g :

Svjedoci smo dvostrukih mjerila (kriterija), ozakonjenju prava jačega (nasilničkog prava), prava na „Veto“ u cilju „viših interesa“ makar se time nanosila nepravda cijelim narodima. Jedno pravo vrijedi za vas ali ne i za "Mene".

Svaku sreću, mir i dobro Ti!,hn. no (ružno i tužno


Post je objavljen 24.04.2016. u 16:42 sati.