Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Izbori za predsjednika Austrije: referendum o politici prema migrantima?

Sutra se održava prvi krug izbora za predsjednika Austrije. Aktualni predsjednik Heinz Fischer odslužio je dva šestgodišnja mandata i više se ne može kandidirati. Dvoje najbolje plasiranih kandidata ide u drugi krug, koji će se održati 22. svibnja.

Kandidati zelenih i desnice u drugom krugu?

Austrija 2016 predsj izboriPo posljednjim anketama, vodi kandidat zelenih Alexander vand der Bellen, koji dobiva (u anketama tijekom travnja) između 24% i 29% glasova. Drugi je kandidat desničarske FPÖ ("Slobodarska stranka") Norbert Hofer, koji dobiva između 22% i 24%.

U jednoj anketi agencije Gallup, gdje su birači pitani o mogućem glasanju za drugi krug, Bellen je tijesno pobijedio s 52%-48%.

Hoferov ulazak u drugi krug mogla bi ugroziti nezavisna kandidatkinja Irmgard Griss, bivša predsjednica Vrhovnoga suda, koja dobija između 18% i 24%. Ona je 2014. godine bila na čelu istražne komisije, koja je istraživala slučaj propasti Hypo Alpe Adria banke.

Na rezultat izbora snažno utječe raskol u raspoloženju javnosti prema izbjegličkoj/migrantskoj krizi. Van dr Bellen zamjera vladajućoj koaliciji da je bila previše stroga, a Hofer da je bila premekana. Tako su izbori neka vrsta referenduma. Griss je bliža Hoferovom stavu, ali je umjerenija.

Daleko iza ove trojke su kandidati dvije najveće austrijske stranke, socijaldemokrata (SPÖ, 14-17%) i demokršćana (ÖVP, 9-13%).

Mnogi koji su na parlamentarnim izborima 2013. dali glas socijaldemokratima sad su skloni kandidatu zelenih, a oni koji su glasali za demokršćane, nezavisnoj Griss.


Nestabilnost "velike koalicije"

Socijaldemokrati i demokršćani, koji su se od prvih izbora poslije 2SR 1951. godine izmjenjivali na vlasti, sada kao "velika koalicija", čine vladajuću većinu. Prema rezultatima parlamentarnih izbora rujna 2013., u Nacionalnom vijeću (Nationalrat), od 183 mjesta, SPÖ ima 52, ÖVP 47, FPÖ 40, Zeleni 24.

Na tim su izborima u parlament ušle dvije nove stranke. "Team Stronach für Österreich", imenovana po osnivaču stranke Franku Stronachu, koji je biznismen iz Kanade (!) je euroskeptična, desničarska, populistička stranka.

Druga nova snaga je NEOS – Das Neue Österreich und Liberales Forum, stranka liberalne orijentacije. Dva zastupnika Stronacha su 2015. prešli u ÖVP.

Iz parlamenta 2013. ispao Savez za budućnost Austrije (Bündnis Zukunft Österreich), kojeg je bio osnovao Jorg Heider, koji je poginuo dva tjedna nakon izbora 2009..

Pad popularnosti obje vladajuće stranke uvelike je uzrokovan nezadovoljstvom birača stalnim sukobima između dvije stranke vladajuće koalicije, a osobito socijaldemokratskog kancelara Wernera Faymanna i konzervativnog podkancelara Reinholda Mitterlehnera.

Eva Zelgovits, istraživačica javnoga mnjenja u institutu IFES, kaže da birači smatraju predsjedničke izbore manje važnim od drugih, te su skloni iskoristi ih da političarima "nauče pameti".

Politički analitičar Thomas Hofer kaže da jedino strah od predstojećih izbora drži zajedno dvije vladajuće centrističke stranke.

Aktualne ankete o popularnosti stranaka pokazuju da bi na parlamentarni izborima danas FPÖ dobila više od 30% glasova. a socijaldemokrati i demokršćani po oko 23%.

Post je objavljen 23.04.2016. u 17:29 sati.