Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Kako shvatiti bolesti hrvatskoga društva? Bitan značaj Josipa Županova

Nadam se da nisam prekršio nikakav zakon o kopirajtu time, što sam mnogospominjani Županovljev članak iz 1993. skenirao i stavio na Svemrežje. Županov je, kako je napisao Vjeran Katunarić još 1988, autor »zasad jedine relativno cjelovite sociološke teorije jugoslavenskog društva«, a to vrijedi i danas (suženo na hrvatsko društvo).

Županov, Josip (Mladina)Josip Županov: "Dominantne vrijednosti hrvatskoga društva", Erasmus, br. 2, Zagreb, 1993, str. 2-6.

Znanstvena diskusija jučer u emisiji "Ekonomija &td" na HTV 4 o županovljevom pojmu "egalitarni sindrom" između Danijele Dolenec i Aleksandra Štulhofera, koji su svoje polemičke radove objavili u časopisu "Politička misao" tijekom prošle godine. Voditelj je bio Željko Ivanković (novinar, ali također doktor znanosti).

Danijela Dolenec: "Preispitivanje 'egalitarnog sindroma' Josipa Županova"


Aleksandar Štulhofer i Ivan Burić: "Je li egalitarni sindrom samo teorijska fantazija? Empirijski hommage Josipu Županovu"

Imam puno bilješki o Županovu, jer sam njegove knjige intenzivno čitao 1980-ih. Radovi koje je on pisao sociolog od trajne su vrijednosti, i danas najznačajniji od literature koju je 1980-ih pisala grupa kritičnih znanstvenika iz polja društvenih znanosti (sociolozi, politolozi, ekonomisti, filozofi), zvanih "krizolozi". Nadam se, da ću to uspjeti srediti, pa staviti na svemrežje. Mislim da je njegova teorijska koncepcija od vitalne važnosti i za razumijevanje hrvatskoga društva danas. Smatram, daime, da na planu osnovnih društvenih odnosa, struktura, mentaliteta i vrednota, zapravo nije bilo bitnih promjena u posljednjih pola stoljeća, usprkso velikoj političkoj promjeni i promjeni državnog okvira.

"Egalitarni sindrom" je samo dio Županovljevih teza i loše je, kad se izdvoji iz veze s ostalima.

Post je objavljen 22.04.2016. u 14:39 sati.