Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Tr(g)ovanje maglom

Željka Markić traži zabranu surogat majčinstva od Europskog parlamenta: 'To je trgovanje ljudima'

"UDRUGA U ime obitelji poziva članove Odbora Europskog parlamenta za ženska prava i jednakost spolova da glasaju za amandmane koji osuđuju surogatstvo (rađanje djeteta za nekog drugog) kao moderni oblik trgovanja ljudima, zbog čega bi, kažu, trebao biti zabranjen.

"Surogatstvo je moderni oblik trgovanja ljudima, majkama i djecom, te bi zbog toga trebalo biti zabranjeno u svim svojim oblicima", navode iz te udruge u priopćenju."
U svim svojim oblicima? Čak i ako želim pomoći i uskočiti kao surogat majka recimo rođacima ili drugoj osobi koja zdravstveno nije u stanju začeti ili iznijeti trudnoću, ili ako druga osoba želi kao surogat majka pomoći i uskočiti meni jer ovaj put ja zdravstveno nisam u stanju začeti ili iznijeti trudnoću, trebala bi nam jedna Željka Markić i slični njoj određivati što smijemo sa svojim tijelima? Sakloni me talibanskih umova!
"Iz udruge podsjećaju da se Rezolucijom Europskog parlamenta iz prosinca 2015. osuđuje praksa surogatstva kojom se potkopava ljudsko dostojanstvo žene, jer se njezino tijelo i njegove reproduktivne funkcije iskorištavaju kao roba.

Ističu kako su žene izložene posebnim oblicima reproduktivnog iskorištavanja - kao što je trgovanje njihovim spolnim stanicama, prisilan brak, prinuđeno posvojenje, prostitucija, surogatstvo i genitalno sakaćenje žena - zbog čega se amandmanima Europsku komisiju poziva da uključi gestacijsko surogatstvo među oblike trgovanja ljudima."
A. Neprecizno, pogrešno i zlonamjerno, pa i zloćudno, trpanje (izjednačavanje) neusporedivih pojmova u isti koš!

„Trgovanje njihovim spolnim stanicama, prisilan brak, prinuđeno posvojenje, prostitucija, surogatstvo i genitalno sakaćenje žena“?

Uimeobiteljski pijačari, nismo na Dolcu da miješamo kruške s jabukama (a ni tamo vam to ne bi prošlo)! Niti sve od navedenog spada u oblike iskorištavanja (negativne vrste), niti sve od navedenog spada u oblike reproduktivnog iskorištavanja.

Valja razlučivati i precizno adresirati!

Točno je da u oblike negativnog iskorištavanja spadaju nedobrovoljno / prisilno(!) trgovanje spolnim stanicama, prisilan brak, prinuđeno posvojenje (ako čitamo u doslovnom smislu; no sadržaj pojma je vrlo upitan), prostitucija, prisilno(!) surogatstvo i genitalno sakaćenje žena. No treba podcrtati:

1) Trgovanje spolnim stanicama nije isto što i nedobrovoljno / prisilno trgovanje njima (Primjerice, muškarci diljem svijeta posve dobrovoljno i legalno trguju svojim spolnim stanicama u bankama sperme, zašto se ista sloboda odlučivanja o vlastitom tijelu i postupcima ne podrazumijeva i za žene?). 2) Nejasno je što označava i podrazumijeva pojam prinuđeno posvojenje? Zar siljenje nekoga da posvoji, dakle psihička i/ili fizička prinuda (prisila) na posvajanje djeteta, uopće postoji kao europska praksa? Ako da (iako mi nije poznato), onda je to doista za osudu, ali ako ne postoji i nije o tome riječ, što bi se to točno, kome i zašto trebalo braniti? (Pa se zapravo iza tog pojma maliciozno podrazumijeva i podvaljuje nešto drugo što Udrugu izrazito žulja?) 3) Prostitucija nije reproduktivno već seksualno iskorištavanje. 4) Dobrovoljno(!) surogatstvo ne spada u navedeni niz.

B. Osim toga, dok podsjećaju da se (već po sebi sadržajno spornom) Rezolucijom Europskog parlamenta iz prosinca 2015. osuđuje praksa surogatstva, Udruga ujedno prešućuje da prema njenom članku 114. “Europski parlament (…) osuđuje (...) reprodukcijsko iskorištavanje i korištenje ljudskog tijela za financijske i druge dobitke, osobito kod ranjivih žena iz zemalja u razvoju".

E to (A + B) je uimeobiteljsko trgovanje maglom.

Mrakićka, ne poturati (kukavičja jaja; čitaj: katolički fundamentalizam pod borbu za "ljudsko dostojanstvo žene" aka ženska prava i jednakost spolova)!


Post je objavljen 19.04.2016. u 17:00 sati.