Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/freshcayg

Marketing

historiografija

Luitpold Babenberg je brojio kamene kocke dok je hodao po njima, gazeći svaku četvrtu, što je rezultiralo time da je njegov hod izgledao prilično čudno, ne nezgrapno ni smiješno, nego baš čudno, poput nekog suvremenog plesa koji će postati moderan i prihvatljiv tisuću godina kasnije.

Njegov čudan hod je iz nekog nikad dokučenog razloga plašio konje, u stvari primjerenije bi bilo reći da ih je uznemiravao.

Možda je upravo zbog toga, a možda i zbog nečega sasvim stotog, oko čega se historiografi, kao uostalom i oko ničega drugog nikad nisu složili, tog kasnoproljetnog popodneva sivac češkog trgovca odjednom resko zarzao i izazvao Luitpolda da podigne pogled.

Obično je Luitpildov pogled bio u stanju biti fokusiran vrlo kratko na jednu točku, što će devetsto godina kasnije biti prepoznato kao urođeni poremećaj i nazvan hiperaktivnošću te će mu zbog lakšeg izgovora biti dodijeljena kratica od tri slova.

Za divno čudo tog kasnog proljeća, posljednjeg dana svibnja Luitpoldov pogled je ostao prikovan za kako se njemu činilo nadnaravnu pojavu, a u stvari mladu Wilhelminu koja je tog posljednjeg dana u travnju, ili je ipak bio svibanj, slavila rođendan.

Koji točno je također jedna od točaka prijepora među historiografima, jedni su se kleli četrnaesti, drugi su tvrdili šesnaesti, ali svi su se slagali oko boje njene haljine te specifične plave boje koja se dobijala od kamena
koji se iskopavao negdje na jugu Španjolske.

Doduše malo je bilo zbunjujuće jer je haljina bila sašivena od šuštavog materijala, koji je s ostalim opljačkanim blagom, donio povratnik iz križarskih ratova, za koje se svakog proljeća govorilo da će završiti do idućeg Božića.

Toliko toga je stalo u taj trenutak, Luitpoldova zanesenost, sivčevo resko rzanje, monotoni glas prodavača luka, pljusak sadržaja noćne posude koji je krčmareva žena pljusnula niti osam kocaka ispred Luitpolda, i izvanvremensko rumenilo, mlade Wilhelmine, koje je blijedilo prema onom mjestu na njenom vratu, gdje su se dali naslutiti treperavi otkucaji njenog černaest ili šesnaest godina mladog srca, oko čega se histeriografi nikada nisu složili.

Post je objavljen 15.04.2016. u 00:46 sati.