Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Prije "šeranja" - uključite mozak!

Opcija "share" je vrlo popularna opcija na Facebooku. Njome se bilo koja objava može podijeliti sa drugima, bez obzira da li se radi o nekoj slici, tekstu, videu ili pak kombinaciji te tri stvari.

Međutim jedna pojava, ili bolje rečeno prava pošast, na Facebooku je nekritičko dijeljenje (tj. "šeranje") raznih lažnih i neprovjerenih informacija, koje se na ovaj ili onaj način predstavljaju kao "prave" i "apsolutno istinite".



Naime, na Facebooku postoji enormno velik broj ljudi koji, sve ono što ih pogodi u centar za emocije (a zbog čega im se informacija učini relevantnom), te u sebi sadrži frazu "podijelite ovo dalje za dobrobit vas/vaše djece/nekog trećeg", makinalno, bez ikakve prave provjere relevantnosti i istinitosti, (npr. utipkavanja pojmova u "google" ili neku drugu tražilicu), samo stisnu tipku "share", bilo da su time apsolutno uvjereni kako su time u najmanju ruku "spasili svijet" ili barem učinili nešto jako korisno, ili tek "za svaki slučaj".

No zapravo u većini slučajeva ne da nisu napravili ništa korisno, već su učinili nešto ili posve beskorisno i besmisleno, ili pak samo omogućili širenje gluposti, paranoje i dezinformacija, pa čak možda i nekoga doveli u nezgodnu (pa čak i pogibeljnu) situaciju.

Jedna površna i paranoična majka nedužnog je čovjeka proglasila "pedofilom" jer je bila apsolutno uvjerena (naravno, bez ikakve provjere) da ovaj snima njenu djecu. Dotičnog je brže-bolje snimila, ispod slike napisala da je ovaj nekakav "ljigavac" koji snima djecu i okačila na Facebook. Stvar je, naravno, u rekordnom roku "šerana" nekoliko desetaka tisuća puta. ( How a Darth Vader selfie showed the worst side of social media ) Kasnije se ustanovilo da ovaj uopće nije snimao njenu djecu, već "selfie" ispred postera "Ratova zvijeda", a zbog njene gluposti i površnosti, kao i gluposti i površnosti tisuća drugih korosnika Facebooka koji su to podijelili - nepopravljiva šteta (u vidu klevete) je napravljena. Navodno je dotični čak primao i prijetnje...

Gotovo identična stvar dogodila se nedavno i grupi turista koji su snimali nekakvu fontanu oko koje je bilo i djece. Po gotovo identičnom obrascu ponašanja presrela ih je grupa roditelja - uslijedilo je snimanje dotičnih turista, stavljanje te slike na Facebook uz natpis da se radi o "pedofilima". ( 'Stupid' locals detain innocent tourists after mistaking them for paedophiles ). I opet, stvar je podijeljena na tisuće puta, da bi se uspostavilo da su ovi - ni krivi ni dužni.

I na domaćem webu (odnosno dijelu Facebooka) bilo je sličnih pojava. Tako je nedavno netko na Facebook okačio fotografiju bijelog kombija, sa vidljivom registracijom, za kojeg je kategorički tvrdio da "taj kombi pripada registriranom pedofilu". Naravno, ne treba ponavljati, podijeljeno masu puta...

No osim ovakvih "pedofilskih" slučajeva, bilo je i drugih načina dezinformiranja i dizanja panike...

Tako je u par navrata kružila "obavijest", o "tajnom kodu na pastama za zube", gdje se tvrdilo kako se "prema boji kvadratića na rubu tube vidi od čega je pasta napravljena". A zapravo se radilo o običnim grafičkim oznakama za fotoćeliju kakvih ima na svakoj ambalaži za strojno pakiranje. Ne treba ni pričati da je to također "šerano" masu puta...

Takve i slične "obavijesti", "upozorenja", "senzacionalna otkrića", "zavjere pojedinih lobija" i slično, šire se Facebookom svakodnevno na razini spama...

Inače, glavna razlika između budale i pametnog čovjeka je u tome što je budala uvijek u sve apsolutno sigurna bez ikakve provjere, dok pametan čovjek uvijek sve na neki način provjerava, ako treba i nekoliko puta... uklučujući i stvari koje se dijele na društvenim mrežama. No za provjeru, a koja se može svesti na puko upisivanje pojma u tzražilicu, je potreban intelektualni rad koji se ostvaruje upravo upotrebom mozga. Nekima je, nažalost, to prevelik napor.

Post je objavljen 14.04.2016. u 15:34 sati.