Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hajjnezir

Marketing

"Tisuću pitanja?, - tisuću odgovora!"

BismillahirRahmanirRahim, - EsSelamu 'alejkum!
U ime Boga Milostivog, Samilosnog, Mir i spas Božji ti želim!

„Tisuću pitanja? – Tisuću odgovora!“

*

PITAM SE PITAM, ZAŠTO SE PITAM?

„SRCE DA MI SE SMIRI!“

*

ZAŠTO? - ZATO!

Zašto svako zašto ima svoje zato?
Da bi mi ukazalo na nešto, da postane nešto, da bi uopće mogao raspravljati o nečemu. Eto zašto svako zašto ima svoje zato. A čovjek je kao nitko drugi spreman da o svemu raspravlja, da pita, da pita druge ali i sebe, svoj um, svoju savjest. Uz to ne bi smio da zaboravi pitati i srce svoje, dušu svoju.

A što je „duša“,? – Ne znamo.

Sama spoznaja da sam više od trideset godina živio u iluziji navela me da se iznova pitam o mnogočemu, naizgled i nebitnomu. Ipak,? – iznova se pitati znači: Vratiti se u stvarnost ma kakova ona bila, vratiti se na pravi put (Pravi Put), spoznati svoje greške i grijehe činjene u tom' periodu, periodu odsutnosti kao izraz kajanja za učinjeno i ne učinjeno, da dobro u buduće činio. Pisanje o nečemu ukazuje mi da sam bio daleko od toga.

Iz potrebe da ono što sam besplatno dobio besplatno i podijelim sa drugima, odlučio sam to staviti na uvid svima koji svojevoljno hoće dar prihvatiti. Nemoguće je sam se veseliti, bilo kada i bilo čemu! Sam? Ne!

Veseliti se sa čovjekom koji je odabrano stvorenje od svoga Stvoritelja, s njim dijeliti radost života, sreću, - to je ispravno i poželjno, znajući da ćemo se uvijek oko nečega ili po nečemu razlikovati i razilaziti. To je dobro. Temeljna razlika među ljudima je njihov odnos spram dobra i zla, korisnom i štetnom, lijepom, ugodnom, ............ spram Istine i zato što su nam date sve blagodati (ne zasluženi darovi), što smo poučeni u kakovu skladu trebamo živjeti; Bog – čovjek – svijet, kako u njihovoj odvojenosti tako i u njihovom jedinstvu.

Ničega ne bi bilo da nije milosti, zna se čije. Čovjek (stvorenje), ne samo da je odabran , sloboda mu zagarantirana, odgovornost određena, objašnjeno mu je dobro i zlo, pa ako dobro čini u svoju korist to čini a, ako zlo radi na svoju štetu to radi, u korist vlastite štete.

Privučen udaljenošću, pobuđen sjećanjima na početke svoga pamćenja počeo sam se pitati; - zašto je ovo ovako, ono onako, to tako. Proživio sam što sam proživio, naučio što sam naučio te krenuo putem spoznaje koje čega i koje što, mislio sam, svega. Tako idući iznenađen stao sam pred sebe. Vidi, ovo, nije li to ono što tražim.
Pitam se pitam zašto se pitam? – Srce da mi se smiri.

Od tog momenta krenuo sam „sam sa sobom“ postavljati pitanja i na njih odgovore davati. Većinu odgovora našao sam u knjigama. Pitate se koliko sam knjiga pročitao; - nekoliko. Pitao sam i druge koliko su oni knjiga pročitali, odgovarali su mi mnogo. A kada ih upitam: Jeste li pročitali, da ne kažem proučili Knjige Božje objave onda kažu; - Nisam, ili počeo sam pa mi se čine dosadnima, ili teškim, nerazumljivim.

Upravo u tim knjigama našao sam odgovore na gotovo sva pitanja koja sam si postavio a našao bi i odgovore na ostala pitanja da sam ih bolje proučio, što se kasnije pokazalo točnim. Nema pitanja koje čovjek može sebi postaviti a da u „Knjigama Božje objave“ odgovor ne nađe.
Postavio sam sebi 1000 pitanja i na njih odgovor dao. Volio bih kada bi nakon što pročitate pitanja koja sam sebi postavio i odgovore koje sam dao, sami se počnete pitati; tražiti i davati odgovore, kao i odgovarati na pitanja koja vam budu drugi postavljali.
Vjernost se ogleda u poslušnosti i ljubavi, ne samo spram Stvoritelja svoga, nego i toleranciji naspram drugih i drugačijih, članova uže i šire ljudske zajednice a u činjenju dobrih djela druge pretjecati.

Opravdan i neopravdan trud?
Truditi se, znači ulagati napor da bismo ostvarili neki cilj. Danas se mnogi bespotrebno trude za spoznati već spoznato, ne želeći prihvatiti znanje i iskustvo drugih; - hoće sami da iskušaju, da okuse. Niti sam nisam boi daleko od njih, volio sam osobno iskusiti gotovo sve, sve dok nisam počeo da se pitam. Pitajte se i vi.
„Kroz minsko polje najsigurnije ti je proći po stopama prethodnika.“

Bio sam „pustopašno blago“ – blago bez „Pastira“ i bez Gospodara, bar sam u tim godinama i vremenima tako mislio; - Ali?
Smisao i svrhu pitanja i odgovora našao sam u tomu da me pouči životu i suživotu, razlučivanju dobra od zla, poželjnog od nepoželjnog, stvarnosti od zablude, Istine od Iluzije, da slijedim Svjetlo a ne sjenu.

Povezivanjem i kombiniranjem odgovora na sebi postavljena pitanja tkam ćilim života svoga. Da li će oku ugodan biti ovisi o tomu koji ću način tkanja izabrati.
Tkanje u neznanju?
Tkanje u takozvanom, umišljenom znanju?
Tkanje u stvarnom znanju?

Način tkanja?
Način života.
Način života?
Vjera koju živimo.
Vjera?
Prihvaćanje bez provjeravanja; Provjereno je bezbroj puta i na bezbroj načina, - („ovaj zrakoplov leti iz Zadra za Zagreb“)
Sumnjaš li? – Ne! – „OK.“

Ostat će prikraćeni za potpuno razumijevanje odgovora na pitanja svaki onaj koji si ne da truda i prouči Knjige Božje Objave. Ne plaši se pročitati, proučiti „njihovu, – njihove knjige“ ako si siguran da je tvoja najbolja, ona koja najbolje upućuje na „pravi put“, na ispravan način života i suživota.

Dali tek tada?

Da, tek tada ćeš shvatiti sve iznijete odgovore - (tvrdnje).
A tko će odbaciti ovu uputu? Što misliš?
Odgovor se nalazi u odgovorima na postavljena pitanja.

U Č I !

Es-Selamu' alejkum wa rahmetullah wa berekatuhu!, hn. :)
Svaku sreću, mir i dobro Ti!,hn. - El-hamdu lillahi Rabbil


Post je objavljen 14.04.2016. u 11:29 sati.